Toila spaas kehtib eakatele vanusepiirang

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toila spaa soovib, et eakad tuleksid sinna koos saatjaga.
Toila spaa soovib, et eakad tuleksid sinna koos saatjaga. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Maardulanna Aino sai spaa-puhkust planeerides üllatusega teada, et Toilasse nii eakaid inimesi ilma saatjata ei oodata.

Maardulanna Aino oli käinud mitmes Eesti spaas, tavaliselt koos lapselastega, kirjutab ajaleht 60+. Kui ta mõni kuu tagasi tahtis endale üksi väikese spaapuhkuse lubada ja helistas Toilasse, et pakett broneerida, solvus ta hingepõhjani. «Vanus oli üle lubatud piiri,» sõnas ta.

Kuigi Aino kinnitas, et on enda teada täiesti terve ning võimeline üksi spaasse minema ja sealt ka elusana välja tulema, vastati talle, et üle 75aastaseid oodatakse Toilasse siiski üksnes koos saatjaga.

Toila spaahotelli müügijuht Liliana Pankova tunnistas, et tõepoolest – kui inimene on üle 75 aasta vana, nende majas esimest korda või mitte just väga hea orienteeruja, siis soovitavad nad spaapuhkust nautima tulla koos kaaslasega. «Meie maja on väga suur (280 majutuskohta – toim) ja vanemad inimesed kipuvad ära eksima,» selgitas ta. «Kui on püsiklient, kes teab, kus miski asub, siis palun väga, olgu ta või 90-aastane! Kui mitte ja üle 75-aastane tahab üksi tulla, siis me ei saa seda kahjuks talle pakkuda.»

Seepärast küsivad Toila spaa administraatorid helistajalt ja kohta broneerida soovijalt ka vanust.

Samas pole eakatel koos saatjaga spaasse tulemine Pankova sõnul mitte karm nõue, vaid pigem soovitus. Selle on tinginud olukord, kus administraatorite töö on häiritud, sest alatasa seisab nende leti ees mõni eksinud vanainimene, administraator ei saa aga igal hetkel oma laua tagant ära minna, et eksinut käekõrval õigesse kohta juhatada.

Estonia ravispaa jaotub kolme hoone vahel

Pärnu ravispaas Estonia küll soovituslikku vanusepiirangut pole, aga et kompleks asub kolmes majas, võiks Estonia sekretäri Katrin Sibula sõnul enne broneeringu tegemist kindlasti nõu pidada raviregistraatoriga. See aitab vältida ebameeldivat üllatust, et ravid on sattunud eri hoonetesse. «Enne tasuks uurida, millises majas on ravid, mida klient soovib, ja vastavasse hoonesse ka majutus broneerida. Kui aga soovitakse ravisid, mis on eri hoonetes, tuleb ühest majast teise käia,» selgitas ta.

Estonia rohelises majas on 97 kohta, valges majas 52 kohta ja pargi majas 280 kohta, sauna- ja basseinikeskus asub pargi majas, Surnumere veekeskus valges majas.

«Kõik oleneb sellest, mida inimene soovib, aga kindel on see, et hätta ei jää keegi: majad on täis personali ja alati on seal keegi, kes saab aidata,» kinnitas Sibul. «Ka minu juurde kontorisse on eksitud, aga siis juhatan eksinu õigesse kohta, see pole probleem.»

Saatjat on Estonias vaja vaid puudega inimesel.

Narva-Jõesuu Meresuu spaa müügijuht Viktoria Timohhina ütles, et nende majas pääseb nii tubadeni kui hoolitsustesse liftiga, nii et ka ratastoolis liikuja saaks seal üksi hakkama, aga tavaliselt tulevad nad ise koos saatjaga.

Vanusepiirangut pole 300 inimest mahutavas Meresuus hoopiski. «Ka üksikud eakad on meile väga teretulnud,» kinnitas Timohhina. Ühtki probleemi või muret, mis oleks eakate patsientidega seotud, Timohhina nimetada ei osanud. «Suvel oli küll üks juhus, kus 83-aastasel naisel tõusis vererõhk väga kõrgeks ja me pidime kutsuma kiirabi, aga tema oli koos tütrega ja tütar hoolitses tema eest,» sõnas ta vaid.

Kompaktsed hooned teevad elu lihtsamaks

Saaremaa suurimas, 264 kohaga spaahotellis Meri käib müügispetsialisti Sirje Murumetsa kinnitusel ka 90-aastaseid, mõned neist koos saatjaga ja mõned üksi. «Meil käib eakaid soomlasi rühmade kaupa, märtsis tuleb meile jälle üks rootslaste grupp, kus kõik on üle 80 aasta vanad, nii et me oleme vanemaealistega harjunud ja juhatame kasvõi käest kinni nad õige ukse juurde,» ütles ta naerdes. «Selleks me siin olemegi, et juhatada, kui keegi ära eksib!»

Samas juhtub seda Murumetsa sõnul harva, sest nende maja on kompaktne ja raviosakond asub ühel korrusel.

Ka 223 kohaga Haapsalu Fra Mare Thalasso spaa raviosakond on hoone esimesel korrusel ja see teeb majas orienteerumise lihtsamaks. «Seda, et õigeid ruume üles ei leita, juhtub ikka, juhtub igal pool,» sõnas müügijuht Pille Pihelgas, «siis näitab administraator õige suuna kätte, käekõrval kedagi saatma ei minda.» Vanusepiiranguid pole ka Fra Mares, saatjat nõutakse üksnes neile klientidele, kes ise ravidesse minna ei saa, näiteks ratastoolis liikujaile.

Eesti spaaliidu tegevjuht Aire Toffer

Vanus pole spaas küll piiranguks! Meil käib ka 90-aastaseid inimesi, aga, tõsi küll, gruppides.

Vanuseline piirang on vaid lastele, alla teatud vanuse neid üksi veekeskusesse ei lubata ja see on ka mõistetav.

Toila spaa administraatorid on eakatel inimestel soovitanud tulla koos saatjaga, sest vanemate inimestega on seal tõesti olnud probleeme. Lihtsalt seepärast, et maja on suur, hoolitsused, söögisaalid, veekeskus on eri tasapindadel ja inimesed eksivad ära. Selliseid olukordi on palju, kus keegi seisab nõutult administraatorileti ees ja administraator peab teda siis käekõrval mööda maja juhatama. Vanemad inimesed on hädas, sellest ka soovitus tulla saatjaga. Aga see on heatahtlik soovitus, mitte käsk või keeld.

Et poleks pettumust, tuleb endale esmalt selgeks teha, millise majaga on tegu. Näiteks Estonia: kui inimene peatub ühes majas ja peab läbi õue teise majja veekeskusesse minema ja kui ta seda ette ei tea, võib see olla probleem.

Kui inimene on juba ühes-kahes kohas käinud ja läheb siis kolmandasse, on tal tekkinud ootused. Näiteks käis ta varem mõnusas rahulikus väikeses spaas, jalutas mändide all, aga siis läheb suuremasse linna, kus on palju rahvast ja lärmi ... Eks see ole ka spaapakettide edasimüüjate ja reisibüroode tegemata töö, et pole piisavalt selgitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles