Spordiklubid ja ujulad on hädas räpakate külastajatega

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordiklubi koristajad ei jõua paratamatult otsekohe iga kliendi järelt koristada.
Spordiklubi koristajad ei jõua paratamatult otsekohe iga kliendi järelt koristada. Foto: Toomas Tatar

Paljud spordiklubide ja ujulate külastajad tükivad keelust hoolimata end saunas kreemitama ning pesemisruumis raseerima, kehakoorijaid kasutama või koguni juukseid värvima.

Laura L. (23) käib tihti Tartu Lõunakeskuse MyFitnessi spordiklubis, kus on tema sõnul raseerimine ning saunas igasugu määrete kasutamine vägagi populaarne. «Iga asja jaoks on aga oma aeg ja koht,» leiab tütarlaps. «No ei ole meeldiv! Karvad jäävad plätude talla külge kinni, saunalava on möksiga koos ning kui kõige sellega veel tipptunni ajal tegeletakse, siis peab tükk aega ootama, enne kui pesema pääseb,» tõdeb Laura.

Kliendid kaebavad

Ühes Tallinna vanimas spordiklubis Reval Sport on üleval sildid, mis keelavad raseerimise, juuste värvimise ning saunades kreemide ja mee kasutamise. Neid silte eiravad aga Reval Spordi müügijuhi Helen Partasjuk-Sootla kinnitusel paljud kliendid, kelle peale on isegi kaebamas käidud, ent on ka juhuseid, kus üks klient teeb ise teisele märkuse.

«Selliste vahendite kasutamine ei ole hea tava kohane, kuna tegemist on ikkagi ühissaunaga, teistega võiks siiski arvestada,» nendib Partasjuk-Sootla. «Spordiklubi saun on mõeldud lõõgastuseks ja treeningust taastumiseks, mitte protseduurideks. Raseerimise puhul aga ummistuvad trapid ning see on ka teistele klientidele väga ebameeldiv.»

Hügieeninõudeid ignoreerivate külastajate peale on kaebamas käidud ka Rocca al Mare MyFitnessi ja Sparta spordiklubis. Rocca al Mare MyFitnessi juhataja Ruth Leetmaa sõnul on neilgi väga palju selliseid kliente, kes keeldudest välja ei tee. «Klubi on siiski avalik koht ja lisaks sellele, et raseerimine ei ole esteetiline, ummistab see torusid. Samuti ei puhasta mehed habemeajamise järel töölauda, paraku ei jõua aga koristaja kohe iga inimese järelt koristada,» märgib Leetmaa.

Seda, et neil klubis oleks juukseid värvitud, talle ei meenu, küll aga on ennast näiteks kohvipaksuga kooritud, nii et kogu pesemisruum oli pärast kohvipuru täis.

«Usun, et igas klubis leidub inimesi, kes sisekorraeeskirju või seintele pandud keelavaid silte eiravad,» ütleb Sparta teenindusjuht Sirli Huul. «Mida rohkem on inimesi, seda rohkem on ka erinevaid arusaamasid ning käitumisnorme. Eks selline käitumine näitab ka omamoodi austust või selle puudumist teiste inimeste vastu, kellega ruumi jagatakse,» leiab ta.

Aura keskuse juhataja Kairi Ustav tunnistab, et neilgi ei peeta vahel reeglitest ja headest tavadest lugu. Kõikjal majas on sildid, mis keelavad raseerida, värvida juukseid ning kasutada saunaõlisid ja muid kehavõideid. «Ent juuste värvimist, keha koorimist ja raseerimist tuleb ikka ette. Teenindaval personalil on õigus teha külastajale märkusi ebasobilike tegevuste kohta ja majakorra rikkumisel pileti kehtivus hüvitusteta tühistada,» räägib Ustav.

Pesemisnõue arusaamatu

Leetmaa sõnul tuleb Rocca al Mare MyFitnessi spordiklubi ujula külastajaid tihtipeale korrale kutsuda aga hoopis teisel põhjusel – nimelt on vaja enne basseini kasutamist juhtida nende tähelepanu elementaarsele hügieenile, mis paljudel inimestel kipub ununema või jääb neile sootuks arusaamatuks. «Palju on neid, kes eeldavad, et kui nad astuvad koos ujumisriietega korraks jooksva duši alt läbi, ilma et nad ennast seebi ja veega peseksid, on nad piisavalt puhtad, et ujuma minna,» märgib Leetmaa.

Esineb aga veelgi äärmuslikumaid juhtumeid. Näiteks avastasid hiljuti Arctic Sport Clubi spordiklubi kliendid ujula basseinist väljaheited. «Kahetsusväärselt oli tõepoolest sel päeval keegi meie basseini külalistest selle reostanud,» tunnistab Arcticu Tallinna klubi juht Rein Reitalu. «Oleme nagu kõiki teisedki avalikku ujumisteenust pakkuvad spordiklubid selliste intsidentide ees paraku kaitsetud. Jälgime igapäevaselt oma basseini ja basseinivee vastavust kõikidele hügieeninormidele. Antud juhtumi tõttu tihendasime veelgi veepuhtuse kontrolli ning ujumisbasseini kasutavate klientide seiret.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles