Eesti ja Kanada lihtsustavad noortevahetuse korda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada lipp.
Kanada lipp. Foto: SCANPIX

Täna kell 14 kirjutatakse haridus- ja teadusministeeriumi Tallinna esinduses alla Eesti ja Kanada vaheline noortevahetuse kokkulepe, mille eesmärk on parandada noorte reisimisvõimalusi ja noortevahetust.

Leppe allkirjastavad haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ja Kanada suursaadik R. Scott Heatherington, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Selle raames antakse noortele rohkem võimalusi täiendada oma akadeemilist või kutseharidust.

Pooled lihtsustavad ja hõlbustavad haldusmenetlust, mida rakendatakse teise poole noorte kodanike suhtes, kes soovivad siseneda teise riiki ja seal viibida, et
täiendada end pärast keskhariduse omandamist, saada töö- või praktikakogemust ning õppida paremini tundma teise riigi keeli, kultuuri ja ühiskonda.

«See leping hõlbustab Kanada ja Eesti noortele reisimist ja töötamist teises riigis,» ütles Kanada välisminister Lawrence Cannon, kelle nimel suursaadik lepingu allkirjastas. «Sellised vahetusprogrammid tugevdavad ühtlasi Kanada ja Eesti suhteid,» vahendas Kanada suursaatkonna pressiesindaja ministri sõnu.

Kanada on sõlminud 20 kahepoolset noorte liikuvust käsitlevat lepingut. Sel aastal allkirjastati neli uut lepingut – Leedu, Hispaania, Sloveenia ja Hongkongiga – ning need jõustuvad eeldatavalt 2010. aastal. Samuti loodab Kanada lähemate kuude jooksul lõpetada läbirääkimised Ungari ja Slovakkiaga.

Kokkuleppe alusel antavaid soodustusi saavad taotleda Eesti ja Kanada kodanikud vanuses 18 – 35 aastat:

* noored kodanikud, kaasa arvatud keskhariduse omandanud isikud, kes ette kokkulepitud töölepingu alusel töötades soovivad saada täienduskoolitust oma karjääri edendamiseks;

* registreeritud õpilased ja immatrikuleeritud üliõpilased, kes õpivad keskharidusejärgses õppeasutuses ning kes soovivad sooritada oma õppekavas ettenähtud ette kokkulepitud õppe- või praktikaperioodi vastuvõtvas riigis, sealhulgas juhtudel, kui see põhineb õppeasutustevahelisel kokkuleppel;

* noored kodanikud, kaasa arvatud registreeritud õpilased ja immatrikuleeritud üliõpilased, kes soovivad vastuvõtvas riigis reisida ning lisaraha teenimiseks
lühiajaliselt töötada.

Pärast lepingu allkirjastamist peab selle ratifitseerima ka riigikogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles