Vulkaanituha tõttu soovivad kahjuhüvitist sajad reisijad

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukid 16. aprillil Tallinna lennuväljal, kui kogu lennuliiklus oli Islandi vulkaanituha tõttu peatatud.
Lennukid 16. aprillil Tallinna lennuväljal, kui kogu lennuliiklus oli Islandi vulkaanituha tõttu peatatud. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Islandi vulkaani tuhapilvedest tingitud kaos lennunduses tõi Eestis tegutsevatele kindlustusfirmadele sadu reisitõrkekindlustuse kahjuavaldusi, kokku ulatuvad esitatud kahjunõuded tõenäoliselt miljonitesse kroonidesse.


Seesam kindlustuse isikukindlustuse tootejuht Kaie Heido märkis, et Seesamile oli laekunud teisipäeva ehk 27. aprilli seisuga 137 kahjuavaldust.



«Kuna kahjuavalduste arv ei ole veel lõplik, siis eeldame, et tõenäoline kahjude suurusjärk on ca 1,5 miljonit krooni,» lisas Heido.



If kindlustuse teatel oli neile laekunud eilse seisuga üle 200 reisitõrkekindlustuse kahjuavalduse.



«Kui varem oli meil keskmiselt kaks reisitõrke kahjuavaldust päevas, siis alates Islandi vulkaanipurskest on Ifile esitatud üle 20 reistõrke kahjuteate päevas.



Seega on nende arv kasvanud 10 korda,» tõdes ettevõtte kommunikatsioonijuht Eva-Grete Aljas.



ERGO Kindlustuse kommunikatsioonijuht Anu Vahtra-Hellat märkis, et neile oli eilseks laekunud üle 300 kahjuteate.



Tema sõnul selgub kahju kogusuurus pärast seda kui kindlustusandjale on esitatud juba reaalseid kahjunõudeid tõendavad dokumendid.



Seesami esindaja kinnitusel pole ettevõte oma reisikindlustuse tingimusi tuhakriisi mõjul muutnud.



«Samas oleme kliente teavitanud, et nende lepingute kohaselt, mis on sõlmitud peale 16. aprilli, ei ole Islandi tuhakahjude näol tegu enam ootamatu ja ettenägematu sündmusega.



Selleks, et informeerida oma kliente paremini, oleme vastava info toonud selgemalt välja ka poliisidel.



Seesami tingimuste kohaselt käsitleme looduskatastroofidest tulenenud kindlustusjuhtumeid jätkuvalt tavapäraselt hüvitatavate kahjudena.



Seega kui Islandi vulkaanidega seonduv olukord stabiliseerub, vaatame antud seisukoha uuesti üle ja vajadusel taastame algse olukorra,» selgitas Heido.



Tema sõnul pole Seesam reisikindlustuse hindu tänaseks muutnud. Samas tegutseb kindlustusandja jätkuvalt kindlustusseltsile omaselt tavapäraste kindlustuspõhimõtete kohaselt, mille järgi peavad kogutud kindlustusmaksed katma ära väljamakstavad kindlustushüvitised.



«Seega kui väljamakstavad hüvitised on olulisel määral suurenenud, võib tekkida olukord, kus peame kindlustusmakset tõstma,» lisas Heido.



Ifi teatel katab nende reisikindlustus vulkaanilise tuha liikumise tõttu lendude tühistamisest või edasilükkamisest tekkinud kulud, mida ei hüvita lennu- või reisifirmad.



Tingimuseks on, et kindlustusleping peab olema sõlmitud enne, kui reisitõrke põhjustanud asjaolud said kliendile teatavaks (ehk siis enne 15. aprilli 2010).



«Täna uut reisikindlustust ostes saab klient valida kõiki kaitseid, kaasa arvatud reisitõrkekaitset. Kaitse kehtib sündmuste suhtes, mis lepingu sõlmimisel ei olnud teada või selgelt ettenähtavad. Kui kahju põhjus on ootamatu ja ettenägematu, siis kaitse kehtib,» märkis Aljas.



Seni pole ka Ifi ja ERGO reisikindlustuste hindu Islandi vulkaani tuhapilved mõjutanud.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles