Eestlased vahetasid Egiptuse reisid Poola vastu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse tuntud kuurort Sharm el Sheik.
Egiptuse tuntud kuurort Sharm el Sheik. Foto: AFP / Scanpix

Kui seni armastasid Eesti elanikud puhata Egiptuses, siis nüüd populaarseks saanud hoopis Poola ja Hispaania.

Võrreldes 2012. aastaga on märkimisväärselt muutunud eestlaste reisieelistused. Soome- ja Rootsi-külastuste arv kahanes vastavalt 9 ja 8 protsenti (arvestamata neisse riikidesse elama asunud eestlasi), Venemaa-külastuste arv vähenes veelgi rohkem ehk 15 protsenti. Samal ajal aga külastati Lätit ja ülejäänud Euroopa Liidu riike pisut rohkem.

Muutunud on ka puhkama sõitvate eestlaste meelisriigid: esikümnesse on tõusnud Hispaania (9. koht) ja Poola (7. koht) ning tunduvalt on tihenenud külastused Kreekasse, Bulgaariasse ja Ungarisse. Mõned varem populaarsed puhkusepaigad on aga unarusse vajunud. Näiteks Egiptuse-reiside arv on püsivalt kahanenud alates 2009. aastast (kokku üle kolme korra). Külastuste arv Türki ja Taisse kasvas kuni 2011. aastani, kuid hakkas seejärel langema. 

Eestlaste reisid kestsid keskmiselt neli päeva ehk üheksa protsenti enam kui 2012. aastal.

Mullu käisid väliskülalised Eestis 6 miljonil korral ja Eesti elanikud külastasid välisriike 3,7 miljonil korral. Väliskülastajate arv suurenes aastaga 13 protsenti, samal ajal kui eestlaste reiside arv kahanes neli protsenti.

Kõige enam ehk 35 protsenti suurenes 2013. aastal Venemaalt pärit külastajate arv – nemad väisasid Eestit rohkem kui miljonil korral ning moodustavad ligi viiendiku kõigist Eestit külastavatest turistidest. Venemaa turistid külastavad Eestit ka aasta alguses ja lõpus ehk nn hooajavälisel perioodil, kui majutusasutustes kliente napib. Lisaks suurenes Soomest  ja Lätist  tulnud külastajate koguarv, kuid 2012. aastaga võrreldes vähenes enamikust teistest Euroopa Liidu riikidest (nt Suurbritanniast, Itaaliast ja Hispaaniast) Eestisse sõitnute arv.

Eestis ööbis 48 protsenti turistidest ja mitmepäevasel reisil olijad peatusid siin keskmiselt neli päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles