Sillamäel avati nõukogude aja muuseum

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe
Sillamäe Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Eile avati Sillamäel nõukogude aja muuseum, kuhu on kogutud tohutu hulk eksponaate, mis kajastavad nõukogude ajajärgu ajalugu Sillamäel – aastatel 1946-1990.

Püsinäitus leidis koha endises pommivarjendis, mis on rajatud kultuurikeskuse keldrisse, võttes enda alla kolm tuba, kirjutab Põhjarannik. Peavarahoidja Aleksandr Popolitov ja tema kolleegid püüdsid kujundada selle nii, et see ei meenutakse nõukogude aja poekest, vaid et märgiliste esemete varal näidata oma linna arengu ajalugu, mis «suletuse» tõttu teistest suuresti erines: siin oli parim varustamine, siin käisid tuntud artistid…

Külastajatel on võimalus näha kompartei juhtide portreesid ja teoseid, isiklikke dokumente ja märke, toidu- ja tööstuskaupade talonge, kooli- ja sõjaväevormi, raadioaparatuuri, lippe, plakateid, raamatuid ja ajakirju. Ekraanil jooksevad vanad filmid. Neid on muuseumitöötajatel palju, kuid veel seisab ees suur töö, et need digitaalkandjale talletada.

Sillamäe muuseumi direktor Aala Gitt märkis, et probleeme tekkis nõukogude perioodi mööbliga, mida on vaja visuaalse tervikpildi loomiseks: seetõttu pärineb laud küll tollest ajast, kuid ei ole paraku kontorilaud, vaid meenutab rohkem söögilauda. Kaua otsiti punaseid vaipu ja lauale rohelist riiet. Eksponaatide kogumine jätkub ning kõige huvitavamad neist lisatakse tingimata väljapanekusse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles