Tulpide maa tähistab kevadet lilleparaadiga

, eestlane Hollandis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hollandi kevadine lillehooaeg kulmineerus mai esimesel nädalavahetusel lilleparaadiga Bloemencorso, mida peetakse siin juba alates 1946. aastast igal kevadel.

Lillelõhnaline rongkäik koosneb kümnemeetristest autoplatvormidest (praalwagen), millele ehitatakse temaatilised lilleskulptuurid. Platvormi ettevalmistamine on pikk protsess: aprilli esimesel nädalal kinnitatakse teraskonstruktsioonid alustele, seejärel kaetakse sõrestik kartongi ja kilega.

Lilleõitega hakatakse skulptuure katma kolm päeva enne paraadi. Peamised kattelilled on hüatsindid ja täidisõielised tulbid, mis tihedalt üksteise kõrvale traatnaeltele kinnitatakse, et need liikumisele ja vihmale-tuulele vastu peaksid.

Tuhanded õied saadakse siitsamast Bollenstreegi, ajaloolise lillesibulate kasvatuspiirkonna põldudelt, sest traditsiooni järgi tuleb õisi lõigata õigel ajal, et sibulad järgmiseks õitsemisperioodiks jõudu koguksid.

Lilleparaad keskendub igal aastal mõnele teemale, milleks seekord oli «Energia». Iga osaleja lahendas ülesande omas võtmes: Kuninglik Lillesibulaühing oli esindatud platvormiga «Piim – valge mootor», Leideni botaanikaaed rippuva aiaga «Taimede jõud», Rabobank rahatähtedest ja juhtmetest koosneva «Digitaalenergiaga», Lisse omavalitsus futuristliku alusega «Inimeste jõud», Singapour Airlines lill-lennukiga «Tunneta troopikaenergiat». Üks kaunimaid lahendusi oli maailmakuulsa Keukenhofi pargi hiigelseade «Tulpide jõud».

Peale 16 suure lilleplatvormi oli rongkäik pikitud väikeste lilledega ehitud reklaamautodega, mis esindasid enamasti kas kinnisvarafirmasid või vaba aja veetmise valdkonda. Pea igal teisel platvormil oli elav muusika või DJ, peal tantsijad ja muidu rõõmus seltskond. Rongkäigu ees ja keskel marssis puhkpilliorkestreid ja trummibände.

Aga kõige ees tulevad kohalikud lapsed, kõik omaehitud ratastel, kärudel ja muudel liikuvatel alustel. Isad-emad on loova lillekunstiga kõvasti vaeva näinud – oli printsesse tõldades, üleni lilledest politseiautosid, tore läbipaistev triiphoone ratastel. Lapsed olid väga rõõmsad ja uhked oma sõiduriistadel – küllap nii püsib see traditsioon igavesti.

Rongkäik läbib 42 kilomeetrit, alustades teekonda varahommikul Noordwijkist ning jõudes õhtul Haarlemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles