Kataris avati 11 miljardit eurot maksnud lennuväli

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2014. aasta aprilli viimasel päeval maandus esimene lennuk Katari uuel Hamadi rahvusvahelisel lennuväljal, mis hakkab asendama senist Doha lennuvälja.

Esialgu teenindatakse seal põhiliselt piirkonna odavlennufirmasid, kuid alates 28. maist lendavad sinna ka enamik suuremaid lennufirmasid, nagu Qatar Airways, Lufthansa, KLM, Emirates, British Airways, ja Cathay Pacific, vahendab reisiportaal trip.ee.

Hamadi rahvusvaheline lennuväli on koheselt võimeline vastu võtma 29 miljonit reisijat aastas, tulevase täisvõimsuse kohta kohtab erinevates allikates numbreid 50 kuni 93 miljoni reisijani aastas. Sellega on Hamad Dubai järel piirkonnas suuruselt teine lennuväli.

15,5 miljardi dollarilise (11,2 miljardit eurot) maksumusega lennuväljale tuleb 16 äriklassi reisijatele mõeldud lounge'i, 26 kunstiinstallatsiooni, hotell transiitreisijate jaoks, squashiväljak, bassein, luksuslik spaa ja üks maailma suuremaid söögikohti. Loomulikult on palju kaubanduspinda, reisijate elu teevad lihtsamaks 373 eskalaatorit ja liikuvat teed. Praegusest 4 km eemal asuvas lennujaamas on ka maailma esimene ainult Airbus A380 lennukeid silmas pidades planeeritud terminaliosa, kus 6 väravat hakkavad teenindama ainult seda tüüpi lennukeid.

2022. aasta jalgpalli MM-võistluste ajaks peaks Doha Hamadi lennujaamas valmima teine terminal, mis on mõeldud teenindama välismaiseid lennufirmasid. Praegune terminal peaks jääma peamiselt Qatar Airwaysi käsutusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles