Reisiks OÜ saadetavad reisidokumendid võivad olla võltsitud

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pahandustesse sattunud reisikorraldaja Reisiks OÜ saadetud broneeringukinnitus ei pruugi tõestada lennupiletite olemasolu.

Eelmisel reedel tulid avalikkusele ilmsiks probleemid seoses reisifirmalt Reisiks OÜ ostetud reisiteenustega. Reisikorraldaja on küll asunud tuld kustutama ning paljud kliendid on saanud ka oma reisikinnitused, kuid ka saadetud dokumentidesse tuleb suhtuda skeptiliselt

Seaduse järgi on reisifirma kohustatud reisijale saatma reisikinnituse viivitamatult pärast lepingu sõlmimist. Kinnitus peab Eesti Võlaõigusseaduse järgi sisaldama muuhulgas reisikorraldaja nime ja aadressi, vahendaja vahendusel lepingu sõlmimise korral ka vahendaja nime ja aadressi, reisiga seonduvaid kellaaegu ja kohti ning reisiteekonna kirjeldust. Lisaks peab olema viidatud erinevatele nõuetele reisist loobumise ja võimalikele lisakuludele.

Reisikorraldaja poolt saadetud broneeringukinnitus. Reisijate nimed on pildilt eemaldatud.
Reisikorraldaja poolt saadetud broneeringukinnitus. Reisijate nimed on pildilt eemaldatud. Foto: Kliendile saadetud kiri

Pildil nähtav Reisiks OÜ reisikinnitus ei vasta aga paljudele eelnevalt mainitud punktidele. «Esmapilgul võib öelda, et puudu on broneeringu number. Kui tegemist on liinilendudega, siis liinilennu elektroonilisel piletil peab olema ka elektroonilise pileti number, mis koosneb vähemalt 13st numbrist,» selgitas tarbijakaitseameti avalike suhete juht Hanna Turetski-Toomik.

Ta lisas, et antud  «dokument» ei sisalda tarbija kontaktandmeid, mis tähendab, et lennuvedajale pole neid ka edastatud. «Kui tegemist peaks olema ka reaalse broneeringuga, siis lennuvedajal ei ole võimalust teavitada reisijat broneeringute muutmisest või tühistamisest,» rääkis Turetski-Toomik

Reisiks OÜ reisikonsultandi Gerly Piiraku kliendile saadetud kirjas ütleb ta, et firma ei müü broneeringu numbreid ning reisikinnitustel olevad numbrid või koodid on firmasisesed ega pole seotud lennufirmade koodidega.

Nn broneeringukinnituse ebamäärase välimuse kohta küsides vastas Piirak, et Reisiks OÜ ei saa midagi parata, kui klient ei ole rahul meie broneeringu kinnituse vormiga. «Parandame edaspidi broneeringu kinnituse kujundust, kuid sisu jääb endiseks,» seisab kirjas. 

Tarbijakaitseamet on palunud kõigil, keda veel reis ees ootab, oma broneeringud üle kontrollida tegeliku reisikorraldaja või lennuvedajaga. Siiski jääb Piirakule selline palve arusaamatuks. «Meile, kui reisi müüjale jääb mõistmatuks, miks klient pöördub kolmandate isikute poole lennuinfo saamiseks, kui lepingu suhted on sõlmitud meiega,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles