Londoni kummitusjaamadest saavad rattateed

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Gensler

Ameerika disaini- ja ehitusfirma Gensler võitis Londoni linnaplaneerimisauhinna projektiga, millega tahetakse muuta Londoni mahajäetud metrootunnelid jalgrattateedeks.

Mahajäetud tunnelid kujundatakse ümber jalakäijate ja jalgrattateede võrguks, mille juurde kuuluvad ka restoranid, kultuuri- ja kaubanduspinnad, kirjutab ettevõte oma kodulehel.

Lisaks saab võrgustik endale kineetilise katte – materjali, mis toodab hõõrdumisel energiat. See tähendab, et tunnelid muudavad inimeste sammud energiaks.

Gensleri esindajate sõnul Londoni populatsioon aasta-aastalt aina kasvab, seda suuresti sisserändajate tõttu. 2029. aastaks ennustatakse Londoni elanike arvu kasvu kümne miljonini.

Seetõttu püüti projekti loomisel mõelda sellele, kuidas ülekoormatud infrastruktuuri efektiivsemaks muuta ning loojate sõnul on suurlinna all palju kasutamata ruumi, mis on parim viis selle probleemi lahendamiseks. Sinna hulka kuuluvad nii metrootunnelid ja –jaamad kui ka tühjad hoidlad.

Briti ajaleht The Guardian kirjutas, et selline lahendus ei ole mõistlik. Briti ajakirjaniku sõnul ei ole mahajäetud tunnelid kuigi pikad, seega peavad ratturid tunneli kasutamiseks sõiduvahendi maa alla vedama ning pärast viieminutilist sõitu tunnelist väljumiseks jälle üles tassima.

Gensler kuulutati Londoni linnaplaneerimise võitjaks 3. veebruaril ja projekti reaalsuseks saamine on hetkel veel kauges tulevikus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles