Djenné suur mošee - vägagi omapärane ehitis

Reisiguru.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Djenné suur mošee.
Djenné suur mošee. Foto: Wikipedia.org

Mali keskosas Mopti piirkonna Djenné väikelinnas asub omapärase arhitektuuriga Djenné suur mošee. See 1907. aastal prantslaste eestvedamisel valminud Sudaani-Saheli arhitektuuri stiiliga vägagi omapärane ehitis on kolme minaretiga ja 16 meetrit kõrge.

Djenné vanalinn koos suure mošeega kuulub alates 1988. aastast UNESCO maailmapärandi nimistusse. Djenné suurt mošeed peetakse kogu Aafrika kõige tuntumate hoonete hulka kuuluvaks. Mošee seinad on tehtud päikese käes kuivatatud mudatellistest, muda baasil loodud mördist ning kaetud mudakrohviga. Hoone põhiplaan on trapetsikujuline. Mošeel on kohalike elanike jaoks väga suur tähtsus, selle eest hoolitseb sisuliselt kogu Djenné kogukond. 1996. aastal korraldas ajakiri Vogue mošees modellide pildistamise, ent islami tavade jaoks liiga napilt riides olnud naised olid kohalikele elanikele tõsiseks solvanguks. Alates sellest ajast on mittemoslemite sisenemine Djenné suurde mošeesse keelatud. Mošee väline vaatlemine on aga jätkuvalt lubatud ka neile, kes pole islamiusku.

Loe lähemalt Reisiguru.ee-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles