Amet hoiatab: autorent välismaal võib lõppeda ootamatu kuluga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autovõtmed.
Autovõtmed. Foto: Panther Media

Välisriigis autot rentides tasub olla väga tähelepanelik, sest lepingud võivad sisaldada tarbijale kahjulikke tingimusi ning olla ülesehitatud nii, et tarbija ei hooma, milliseid lisatasusid ta allkirja andes maksma soostub.

Enne ühe konkreetse rendifirma kasuks otsustamist tasub teha põhjalikku eeltööd tutvudes pakkujate hinnakirjade ja tingimustega, et hiljem ei tabaks ebameeldiv üllatus, kui krediitkaardilt on maha arvestatud plaanitust suurem summa, teatas tarbijakaitseamet.  

Seetõttu tasub lugeda kõik lepingus sätestatu hoolega üle, sest tingimused võivad olla väga erinevad. Arusaamatuste või lisaküsimuste korral paluda klienditeenindajalt abi. Kindlasti ei tasu alla kirjutada lepingule, millest täielikult aru ei saa.

Autot vastu võttes tasub üle vaadata auto nii seest kui väljast ning kõik varasemad vigastused fikseerida lepingus, sest vastasel juhul võidakse neid pidada sinu tekitatuks, kui autot tagastad. Näiteks võib tühja paagiga tagastatud auto tuua kaasa trahvi. Isegi täispaagiga auto tagastamisel hoia alles tankimist tõendav dokument, mis tõendaks vaidluse korral tankimist. Kui rendi vormistamisel on makstud tagatisraha kütusekulude katteks, tuleb jälgida, et see tagasi makstaks.

Kindlustuse puhul tasub tähelepanu pöörata selle tingimustele. Näiteks võidakse nõuda lisakindlustust, kui on plaanis ületada rendiautoga riigipiiri ning uurida, kas kindlustus kehtib ka eriolukordades. Näiteks, mis saab siis, kui kindlustus ei kata autole tekitatud kahjude kõrvaldamise kulu ning millisel juhul kindlustus üldse ei kehti. Reeglina võivad rendiautot juhtida ainult rendilepingus märgitud isikud, vastasel juhul kindlustused ei kehti.

Autot tagastades on mõistlik koos teenindajaga fikseerida auto korrasolek kirjalikult, et hiljem ei tekiks rendifirmal nõudeid. Alles tasub hoida kõik tšekid ja lepingud, mis tõestaksid kokkulepitud/makstud summat ning on aluseks tagatisraha tagasi nõudmisel.

Kuidas esitada kaebust?

Kui tarbijal on pretensioone autorendifirmale ja tegelikkuses on krediitkaardilt võetud maha summasid ilma selgete põhjendusteta, näiteks süüdistatakse teda autole vigastuste tekitamises või võetakse maha kütuse raha, kuigi auto tagastati täis paagiga, tuleb ettevõttele teha koheselt kirjalik kaebus, näiteks e-kirja vahendusel. Kaebuses märkida selgelt omapoolne nõue ja lahendus olukorrale. Kaebusele ei tohiks lisada originaale lepingust või tšekkidest.

Kui probleem ei lahene, ei tasu juhtunule käega lüüa. Tarbijate piiriüleste tehingutega seotud probleemide lahendamiseks on loodud spetsiaalne European Consumer Centres ehk Euroopa tarbijakaitsekeskuste võrgustik, mis omab keskuseid igas Euroopa Liidu liikmesriigis. Keskuste teenused on tarbijale tasuta.

Kruusateel sõitmine toob lisakulud

Üks Hollandi tarbija rentis Tallinnas kolmeks päevaks auto. Mõned nädalad hiljem avastas ta, et tema krediitkaardilt on lisaks rendihinnale maha võetud veel 500 eurot. Rendifirma põhjendas seda sellega, et autoga on sõidetud mitteasfaltkattega teel. Samas ei tuvastatud autol ühtegi puudust.

Eesti perekond broneeris interneti teel rendiauto Lõuna-Prantsusmaal, et perega puhkuse ajal ringi sõita. Auto pidi ta kätte saama Bordeaux lennujaamas ning perel oli plaan lisaks Prantsusmaale külastada ka Hispaaniat. Kohapeal lepingut sõlmides osutus rendihind varasemast kokkulepitust oluliselt suuremaks, mida põhjendati riigipiiri ületamisega ning et lisaks tuleb vormistada kindlustusleping, mida esialgu lubatud hind ei katnud. Suurima üllatuse avastas Eesti tarbija aga mitu nädalat hiljem juba Eestis viibides, et rendifirma on tema krediitkaardilt maha võtnud veel paarsada eurot. Järelepärimise peale selgus, et renditud autol avastati mitmeid vigastusi, näiteks kriimud juhipoolsel uksel. Kuna rentnik tagastas reisi lõppedes rendiauto väljaspool tööaega kokkulepitud kohta, puudus tal ka võimalus tõendada, et seni kuni auto oli tema valduses, viidatud vigastusi autol ei esinenud.

Mis mõjutab autorendi hinda?

  • noore juhi lisatasu või lisajuhi kasutamine;
  • kui autot ei tagastata samasse rendipunkti, kust see laenutati;
  • kui auto tagastatakse väljaspool tööaega;
  • kui soovitakse autosse eraldi laste istet või muid lisaseadmeid;
  • kui ületatakse riigi piir;
  • kui auto tagastatakse tühja paagiga, võib selle eest rendifirma nõuda sootuks suuremat hinda kui oleks maksnud auto tankimine tanklas;
  • autole teie valduses olnud ajal tehtud liiklus- või parkimistrahvid ning tekitatud vigastused;
  • mõnel puhul on läbitavate kilomeetrite arv piiratud ning kilometraaži ületamise puhul tuleb samuti maksta lisatasu;
  • hooajal kohustuslik rehvid;
  • kõrgema klassi auto, kui kokku lepitud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles