8 ajaloolist paika, kus võib tunda maailma muutumist

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisi katakombid
Pariisi katakombid Foto: SCANPIX

Selliseid kohti, mis on tõestuseks ajaloo pöördepunktidele on palju, kuid mõned neist paistavad erakordselt välja.

Need paigad teeb eriliseks just see, et nad on olnud tunnistajaks viimase 2015. aasta sündmustele ning kõikidel soovijatel on ka veel praegu võimalus neid külastada, vahendab news.com.au.

1. Pariisi katakombid

Katakombe tuntakse ka kui maailma suurimat hauda. Need on 300 kilomeetri pikkused tunnelid, mis jooksevad maailmakuulsa romantikalinna Pariisi all. Katakombidesse on maetud ligi 6 miljoni inimese säilmed, kes kaotasid oma elu katkule. Kõik pealuud ja kondid on ilusti, peaaegu et kunstiliselt ritta seatud. Paljudele on see maa-alune vaatamisväärsus tundmatu, kuid siiski on see kindlasti väärt külastamist.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: /National Pictures / TopFoto.co.uk

2. Jeruusalemma vanalinn

Jeruusalemma müüridega ümbritsetud vanalinn on koduks kahele maailma kõige pühamale paigale: Püha Hauakirikule, kus Jeesus risti löödi ning Templimägi, kus Muhamed asus teele taevasse. Jeruusalemmast leiab nii islami kui ka kristluse alustalad.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: /Robert Piwko / TopFoto

3. Powerhouse muuseum, Sydney

Sydney Powerhouse muuseum on koduks James Watti loodud täiustatud aurumootorile. Mootori ostis Whitbreadi pruulikoda 1785. aastal ning see kiirendas tööstuse tootlikkus märgatavalt. Aurumasin tõi pöörde tööstusesse, varsti kasutasid tema loodud aurumasinat juba paljud ettevõtted ja tehased.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: Personalities/

4. Palos de la Frontera, Hispaania

Linnake asub Tinto jõe kallastel, Andaluusia lähistel. Just sealt asus 1492. aastal teele Christopher Columbus. Nii avastas hispaanlane väidetavalt Ameerika ning algas kolonisatsiooniaeg. Peagi oli enamik kohalikke elanikke tapetud ning orjad Aafrikast sisse toodud.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: Personalities/

5. Arvuti ajaloomuuseum, Kalifornia

Püsinäitusel «Revolutsioon: arvuti kasutamise 2000 esimest aastat» on väljas esimesed transistorid, mis kunagi loodi. Muuseum pakub mõnevõrra nostalgilist tagasivaadet arvutite ajaloole.

Foto:
Foto: Foto: Facebook

6. Ladina sild, Bosnia

Ilus väike sild, ilusas väikses linnas. Samas on see ka paik, kus 1914. aastal tehti ajalugu. Just see on koht, kus Gavrilo Princip tappis Austria troonipärija Franz Ferdinandi, mispeale nõuti Austria pealinnas kohe sõja alustamist Serbia vastu. Esimeses maailmasõjas suri 17 miljonit inimest ning riike laastanud sõda sillutas teed ka aastaid hiljem Teise maailmasõjani. Silla juures on ka muuseum, kus saab koletutest sündmustest ülevaate.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: DADO RUVIC/REUTERS

7. Concorde'i väljak, Prantsusmaa

Suurim väljak Pariisis avati 1772. aastal austamaks tollast Prantsusmaa kuningat. 21 aastat hiljem püstitasid revolutsionäärid sinna väljakule aga giljotiini ning lõpetasid tuhat aastat kestnud monarhia.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS

8. Gutenbergi muuseum, Saksamaa

Muuseum on koduks kahele Gutenbergi piiblile, kõige esimestele prinditud raamatutele. 1439. aastal tutvustas Johannes Gutenberg maailmale trükimasinat, mis tegi oluliselt lihtsamaks kirjutiste kopeerimise. See aitas suuresti kaasa raamatute ja hariduse levikule

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: Facebook
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles