Tegelik põhjus, miks telefonid tuleb lennu ajal välja lülitada (1)

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefon lennukis
Telefon lennukis Foto: SCANPIX

Igal lennul palutakse õhkutõusu ja maandumise ajaks kõik elektroonilised seadmed välja lülitada ning lennu ajal tohib neil kasutada vaid lennurežiimil.

Tavaliselt arvavad reisijad, et telefonidest tulevad signaalid segavad navigatsiooniinstrumente ning võivad isegi põhjustada lennuki alla kukkumise, kuid tegelikult asi siiski nii hull ei ole, vahendab Telegraph.

Kuigi telefonisignaalid tõepoolest võivad segada on tegu pigem ettevaatusabinõu kui millegi muuga, ütles lennundusekspert Patrick Smith. Kõik sõltub konkreetsest tehnikavidinast ning kuidas ja millal seda kasutatakse, lisas ta.

Lennukite elektroonika on ehitatud nii, et ta suudaks tõrjuda ka väliseid segajaid. Tänaseni ei ole teadaolevalt olnud ühtegi juhtu, kus oleks telefonide kasutamise tõttu toimunud mõni õnnetus. Kuid iial ei või teada, täpsustas Smith, mistõttu tema hinnangul ka lennuamet endiselt käsib telefonid välja lülitada.

Telefonid võivad olla ohtlikud ka siis, kui neid ei kasutata, mistõttu tuleb need alati panna lennurežiimile. Siiski jätavad hinnanguliselt pooled reisijad oma telefoni tööle ning ei lülita ümber ka režiimi. Smith lisas, et kui telefonid oleks tõesti nii ohtlikud, siis kehtestataks nende kasutamise osas palju karmimad reeglid.

Telefonivõnked võivad tekitada kokpitis sarnast heli, kui telefon, mis on mõnele kõlarile liialt lähedale jäetud. Kuigi see ei ole ohtlik, on see pilootidele lihtsalt tüütu ning kui telefoni jätavad tööle suur hulk reisijaid, võib see vähemal määral ka pardamehhaanika tööd siiski segada. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles