Tõeline delikatess: vakladega juust

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaglad
Vaglad Foto: SCANPIX

Itaalia on tuntud oma imehea toidu poolest, kuid isegi kõige seikluslikumate maitsete otsijad vaatavad sellest delikatessist tavaliselt mööda.

Casu Marzu nime all tuntud vakladega juust on Sardiinia üks peamisi delikatesse ning see pärineb pecorino juustust, kus midagi sees ei elutse. Casu Marzu tegemise traditsioon on sadu aastaid vana ja kohalikud tunnevad selle valmistamise üle suurt uhkust, vahendab Express.

Siiski ei ole delikatess sobilik paljudele teistele Euroopa Liidu riikidele, mistõttu ei tohi seda ka liikmesriikides müüa. Sardiinia näeb loomulikult kurja vaeva selleks, et taas laiemale turule pääseda.

Juustu valmistamisel asetatakse tulevasele delikatessile peotäis kärbsevastseid, kes tekitavad juustus omapärase käärimisprotsessi. Rasvad lagunevad kiiresti ja seega muutub juust väga pehmeks, kohati isegi vedelaks. Juust muutub niivõrd ammoniaagirikkaks, et maitse on sel äärmiselt terav ning järelmaitset võid tajuda veel tunde.

Mõned inimesed eelistavad enne juustu söömist vaglad eemaldada, kuid klassikaliselt süüakse juustu koos elukatega. Kindlasti tuleb delikatessi süüa siis, kui vaglad on veel elus. Sardiinlased usuvad, et kui vaglad on surnud, muutub juust ohtlikuks. See on ka üks peamisi põhjuseid, miks juustu Euroopa Liidu liikmesriikides müüa ei tohi. Vaglad ei pruugi kõhus surma saada, mistõttu võivad nad sooltes põhjustada tõsiseid kahjustusi.

Ka Sardiinialt tuleb kohti, kus Casu Marzut veel serveeritakse tikutulega taga otsida, kuid leides õige koha, avaneb ka turistil võimalus seda proovida. Sardiinlaste jaoks on see endiselt veel delikatess, mida muuhulgas serveeritakse ka sünnipäevadel ning pulmades.

Vaata pilte siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles