10 huvitavat fakti lennukitoidust

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukitoit
Lennukitoit Foto: SCANPIX

Postimehe reisiportaalil avanes võimalus rääkida Finnairi toitlustusekspertidega, kes rääkisid, et maitsva roa valmistamine lendudel ei ole üldsegi lihtne.

10 fakti, mida tavaliselt lennuki toitlustusest ei teata.

1. Suurtes kõrgustes ja madala niiskusega kohtades ei tunne inimesed enam nii hästi erinevaid maitseid. Uuringutest on selgunud, et isegi lennukite tekitatud müra võib meie maitsemeeli tuimestada.

2. Lennuki toitudes võib seega olla mõnevõrra rohkem soola, et meie maitsemeeli ergutada. Ühtlasi ei tasuks seetõttu maapeal lennukitoitu proovida.

3. Umami maitseaistingut kõrgus ja niiskuse tase ei mõjuta, mistõttu on toiduained, mis on rikkalikud umami retseptoreid turgutavates ainetes on lennukites ka eriti populaarsed. Nende hulka kuulub ka tomatimahl. 

4. Kuna lennukis on suhteliselt vähe ruumi, siis üritavad kokad teha roogasid, millel ei ole väga spetsiifilist lõhna, et vältida ebamugavaid olukordi reisijatele.

5. Kuna lennukis on niiskus suhteliselt madal, siis on enamik toidud serveeritud koos kastmetega, et toidud liialt ära ei kuivaks.

6. Piloot ja kaaspiloot söövad alati erinevaid toite, sest kui üks toitudest peaks olema millegipärast kõhugrippi tekitav, ei teki seda haigust mõlemal piloodil.

7. Kõige populaarsemad veinid on Riesling ja Bordeaux.

8. Teistest jookidest on veel lisaks tomatimahlale eriti populaarne mustikamahl 

9. Ainuüksi Finnair serveerib iga päev taevas üle 5000 sooja eine.

10. Enamik lennufirmasid serveerib juba ka taime-, madala soolasisaldusega, gluteenivabasid ja madala laktoosisisaldusega roogasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles