Tutanhamoni hauakambris ei olnudki salajast matmispaika

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tutanhamoni hauakamber
Tutanhamoni hauakamber Foto: SCANPIX

Vaarao Tutanhamoni hauakambrit on alati ümbritsenud mitmed teooriad salajastest matmispaikadest, veidratest haigustest, muumiatest ja paljust muust.

Hiljuti väitsid arheoloogid, et Tutanhamoni matmiskohas on veel üks hauakamber, milles võib olla kuninganna Nofretete. Arheoloogid leidsid peitukse, mis võis nende arvates viia salakambrisse, vahendab Lonely Planet.

Siiski on nüüd National Geographicu meeskond radari skaneeringute abil kindlaks teinud, et ühtegi salakambrit Tutanhamoni matmispaigas ei ole.

Egiptuse valitsus on üritanud uut infot vaigistada. Eelmisel nädalavahetusel toimus Egiptuses konverents, kus räägiti Vana-Egiptuse erinevatest leidudest, kuid National Geographicu teadlastel seal esineda ei lubatud. Küll võisid ette kanda oma uurimistöö teadlased, kes on veendunud lisakambri olemasolus.

Eelmist uurimist läbi viinud Hirokatsu Watanabet on süüdistatud aegunud tehnika kasutamises ning ennatlikus entusiasmis leidude suhtes. Tema kunagine kolleeg Izumi Shimada rääkis, et masinate abil saab kätte andmed, kuid nende andmete tõlgendamine on alati inimese teha, mistõttu on see ka äärmiselt subjektiivne.

Siiski on lootust, et lähikuudel annab Egiptuse valitsus loa teha hauakambris lisauuringuid, mis peaksid seega lõpetama vaidlused, kas lisakamber on olemas või mitte. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles