Kunstimuuseum kaotas üheksa miljoni euro väärtuses teoseid

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gustav Klimti teos
Gustav Klimti teos Foto: SCANPIX

Austrias Linzis asuv kunstimuuseum on saanud endale kaela hiigelvõla, sest nad kaotasid ära neli laenatud teost.

Austria kunstnike Gustav Klimti ja Egon Schiele tööd võeti pikaajalisele laenule kollektor Olga Jägerilt juba 1951. aastal. Naine suri aga varsti pärast teoste laenamist ning 2006. aastal otsustasid tema pärijad maalid tagasi küsida, vahendab Lonely Planet.

Siis selgus aga, et muuseum on ära kaotanud kolm Schiele tööd ning ühe Klimti teose. Asi anti kohtusse ja juba 2011. aastal otsustati, et muuseum peab maksma ühe Schiele maali eest kompensatsiooni 100 000 eurot. Nüüd on tulnud lisaks ka otsus, et linn peab pärijatele maksma 8,24 miljonit eurot, pluss neli protsenti intressi.

Kuigi linn apelleeris kohtu otsuse, ei saanud nad võitu. Siiski saab Linzi linn otsuse veel kord edasi kaevata. Lentose kunstimuuseumi direktori väitel võeti Jägerilt maalid laenuks lepinguliselt kuni 1990. aastani, mistõttu on pärijate kaebus esitatud liiga hilja ja enam ei või nende eest raha nõuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles