Disney pani Norra raskesse olukorda

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkuninganna ja igavene talv
Jääkuninganna ja igavene talv Foto: SCANPIX

2013. aastal jõudis kinodesse Disney film «Lumekuninganna ja igavene talv», mis tõi Norrasse suured turistihulgad ning nendel ei paista lõppu olevat.

Lofootide saari kasutatakse järjest enam filmide võttepaigana, mis tekitab turistides nende väikesaarte vastu vaieldamatut huvi, vahendab news.com.au.

Disney film lumekuningannast on küll joonisfilm, kuid selle tegevus toimub just Norras, mistõttu on paljud fännid oma sammud Lofootidele seadnud. Pärast filmi esilinastumist külastas saart 20 protsenti enam välismaalasi. Sellega kasv aga ei piirdu, sest ka eelmisel aastal oli Norrat külastanud turistide arv 7,5 protsenti suurem kui varasemalt.

Ainuüksi Lofoote külastas ühe suve jooksul rohkem kui miljon turisti. Mõne aja norrakad seda ka nautisid, kuid üsna pea saadi aru, et niisugune turistitulv ei ole jätkusuutlik. Kohalikud ressursid kasutatakse viimse piirini ära, probleemseks on osutunud prügiladustamine, avalikud tualetid ning parkimine.

Löögi alla satub ka loodus ning pidevalt käiatud teed vajavad tulevikus laiaulatuslikku parandamist. Turistid jätavad endast metsa alla põhjaliku prügiraja maha, mis samuti kohalikke ärritab.

Ühtlasi on kohalikud mures, et sealne teedevõrgustik ei ole selliste masside jaoks piisavalt välja arendatud, mis tähendab, et suure tõenäosusega juhtub seal varsti mõni suurem avarii.

Lisaks filmib Matt Damon Lofootidel praegu oma uut komöödiafilmi, mis peaks kinodesse jõudma järgmisel aastal. Kohalikud on taas mures, et kui seda filmi näevad miljonid inimesed, siis tekib suurel osal soov paik oma silmaga üle vaadata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles