Hawaii lähedal loodi maailma suurim kaitseala

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauai saar
Kauai saar Foto: SCANPIX

Reedel lõi Ameerika Ühendriikide president Barack Obama Hawaii ranniku lähistele maailma suurima kaitseala. 

1,2 miljoni ruutkilomeetri suurune kaitseala hõlmab endas nii maismaad kui ka ookeani. Kaitseala ümbritseb Papahānaumokuākea kaitseala, mis oli samuti seni maailma suurim. Selle keskmes on 1900 kilomeetri pikkune saarestik, vahendab Afar.

Kaitsealal puudub taristu peaaegu täielikult. Seal ei käi turiste ning pole ühtegi hotelli. Siiski on paik olnud populaarne just kalurite hulgas ning ilmselt jääb suurem park ka endiselt nende meelispaigaks.

Saarestik on üks liigirikkamaid piirkondi tervel planeedil. Siin koguneb igal aastal kõige rohkem merelinde, lausa 14 miljonit tiivulist 22. erinevast liigist. Papahānaumokuākeale kogunevad ka munkhülged, rohekilpkonnad ja albatrossid.

Lisaks on siit avastatud maailma vanim elusolend, 4500-aastane korall ja kuus hiiglaslikku veealust mäge, millest kõrgeim on 4200 meetri kõrgune. Ookeanipõhjas lebab ka USS Yorktown laev, mis uppus Midway lahingus 1942. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles