Avasta Amsterdami ratastel

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Amsterdami valitsevad jalgrattad, mistõttu on parim viis kohaliku elu tundma õppimiseks rentida jalgratas ning kruiisides linnamelusse sulanduda – seda nii kevadel, mil tulbid on vallutanud pargid, kui ka sügisel, mil kohalik atmosfäär loodusest enam hinge jääb.

Kuigi Hollandit eelistatakse enamasti külastada kevadkuudel, mil tulpe uudistada, tasub sinna reisida ka sügistalvisel hooajal, et avastada linnamelu kohalike moodi. Hollandisse saab Eestist reisida nii autoga, laevaga naaberriiki Saksamaale sõites või valides kodumaise lennufirma otselennu, misjärel sulanduda linnamelusse kui kohalik – jalgrattal.

Jalgratastel võib Amsterdamis kohata nii tööle kiirustavaid pintsaklipslasi, lapsi lasteaeda või kooli toimetavaid lapsevanemaid, elu nautivaid vanureid kui ka turiste. Elu ratastel käib aastaringselt, hoolimata sellest, et sügis- ja talvekuudel läheb ilm jahedamaks.  Jalgratastel liiklemine on Amsterdamis ka kõige kiirem viis ühest kohast teise saamiseks, kuna jalgrattateed jooksevad risti-rästi läbi linna ning nendega pääseb paikadesse, kus auto- või ühistranspordiliiklus on piiratud.

Rattaid saab Amsterdamis laenutada kõikjalt – nii hotellist kui igalt teiselt tänavanurgalt. Ühe päeva rattarent jääb 10-15 euro ringi, mis on igati võrreldav ühistranspordile kuluva summaga. 

Milliste paikade juures rattatiirul peatuda?

1. Anne Franki muuseum

Anne Frank on 20. sajandi alguses sündinud kirjanik, kes sai kuulsaks alles pärast oma surma, kui avastati tema päevik täis sissekandeid holokausti ajal üle elatust. Päevikus kirjeldas tol ajal vaid teisme eas olnud tütarlaps, kuidas ta peitis end juute taga kiusavate natside eest aastatel 1942-1944. Anne Franki isa ehitas tervele oma perele uberikust peidiku, mis asus tema tööruumides raamaturiiuli taga. Kahe aasta jooksul suutis pere end edukalt natside eest varjata, kuid arreteeriti siiski Gestapo poolt 1944. aastal ning viidi koonduslaagrisse, kus tüdruk suri. Perekonnast ainukesena pääses isa Otto, kes naases peale sõda Amsterdami ning avastas, et tema kolleeg oli päästnud tüdruku kirjutatud päeviku. Päeviku põhjal avaldati esimene raamat 1947. aastal, tänaseks on raamat tõlgitud üle 60 keelde.

2. Ujuv lilleturg

Amsterdami südalinnas asub maailma ainus ujuv lilleturg, mis on avatud aastaringselt ning kust saab osta erinevate sibullillede sibulaid. Loomulikult võimutsevad turul tulbid ja nartsissid, mida leidub nii erinevates suurustes kui värvides. Tegemist on turuga, millesse armub ka täielik lillevõhik.

3. Heineken Experience

Lisaks tulpidele, puukotadele ning jalgpallile on Holland tuntud ka kui õllemaa – siit on pärit Heinekeni maitsev märjuke. Heinekeni esimesse pruulikotta, mis avati juba 1864. aastal, on tänaseks rajatud suurejooneline muuseum koos mitmete õlleteemaliste atraktsioonide ning simulatsioonidega, esitlemaks õlle valmistamise protsessi põnevalt ja interaktiivselt algusest lõpuni.

4. Vondelpark

Vondelpark on Amsterdami äärelinnas asuv 47 hektari suurune avalik park, mis on saanud nime Hollandi tuntud poeedi ning näitekirjaniku Joost van del Vondeli järgi. Parki külastavad kohalikud linnalooduse nautimiseks, jalutamiseks või sportimiseks ning pikniku pidamiseks. Lisaks on pargis vabaõhuteater, mitmeid mänguväljakuid lastele kui ka hotelle-restorane.

5. Praamituur kanalitel

Pärast väsitavat päeva ratastel on sobilik jalga puhata paadituuril läbi Amsterdami kanalite, tutvumaks linna kauni arhitektuuriga ning silmatorkavate paadimajadega.

Kruiiside valik on mitmekesine, alustades tavalisest paadisõidust ning lõpetades Heinekeni roki või romantilise õhtusöögikruiisiga. Ka paatide valik on lai – väikesed paari inimese paadid või suured turistipaadid, samuti saab valida, kas soovitakse katusega veesõidukit või nauditakse seilamist lageda taeva all.

Lisaks on kanalitel võimalik rentida ka vesijalgrattaid, millega end kanalitevõrgustiku tihedas liikluses proovile panna.

6. Kunst ja disain Jordaanis

Jordaani linnaosa võib pidada Amsterdami kunsti- ja disainikvartaliks, kuna sealt võib leida palju kunstigaleriisid, disainpoode, kohvikuid ning mitmeid vabaõhuturge. Näiteks leiab Joordanis aset Noordermarkt, kus igal esmaspäeval leiab aset vintage kirbuturg ning laupäeval orgaanilise toidu turg.

7. Hipilik Noord Amsterdam

Noord Amsterdam ehk Põhja-Amsterdam on Amsterdami kõige rohelisem ning hipilikum linnaosa, kuhu saamiseks tuleks kasutada tasuta praami. Central Stationi tagant startiv praam on kui tõeline Noa laev, kuhu mahuvad peale nii jalakäijad, jalgratturid kui mootorratturid.

Lisaks lõputule rohelusele asub Noord Amsterdamis ka kohalik loomelinnak, kus erinevate ettevõtete kontoriruumid on rajatud vanadesse paatidesse. Loomelinnaku pärl on fantastilise hõnguga hipikohvik Café de Ceuvel, kus pakutakse vaid organilist sööki-jooki. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles