Miks on lennukid alati valged?

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk
Lennuk Foto: SCANPIX

Kuigi kõikidel lennukitel on peal erinevad kirjad ning tihti on sabad kaunistatud logodega, siis põhivärv on lennukitel peaaegu alati valge. 

Põhjuseid, miks lennukid on valged, on tegelikult mitmeid. Mõned neist on tingitud turvalisusest, kuid tihti on värvivalik ikka praktiline, vahendab news.com.au.

1. Vigade leidmine - valgelt värvilt on kõige lihtsam leida mõrasid, märgata õlilekkeid või muid sarnaseid probleeme. See lihtsustab aga oluliselt mehhaanikute tööd, kes peavad enne igat lendu lennuki sõidukõlblikkuses veenduma.

2. Peegeldus - valge värv ei võta nii hästi soojust endasse. Lennuki kere õigel temperatuuril hoidmine on juba tükk tööd, mistõttu on hea, et värv ning päikesepaiste sellele veel lisa ei anna.

3. Kergesti märgatav - valge värv on kergesti märgatav ning see ei tuhmu. Nii on näiteks pärast õnnetust lennuki leidmine oluliselt lihtsam, kuna valge värv torkab paremini silma.

4. Värvimine on tüütu - kuigi lennukeid võiks värvida ka üsna kirevaks, siis on see lihtsalt väga tüütu ja kulukas. Lennuki värvimine võib aega võtta kahest päevast kahe nädalani, sõltuvalt sellest, milline on parajasti eelarve ning soov.

5. Müümine - kui lennuk on täielikult üle värvitud võib olla seda raskem ka teistele lennufirmadele edasi müüa, mistõttu on otstarbekam neid hoida valgena. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles