Graafik: milliseid omapäraseid avastusi on tavainimesed teinud?

, praktikant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avastusi tegemas
Avastusi tegemas Foto: SCANPIX

Blogijad või lihtsalt huvilised on teinud imelisi avastusi, mis on pälvinud teadlaste ja ühiskonna huvi.

Läbi aegade on tehtud suuremaid ja väiksemaid avastusi, mis on miljonites inimestes huvi äratanud. Need viis meeldejäävat avastust tegid aga reisiblogijad või lihtsalt huvilised.

1. Vesi marsil

UFOdest blogija Scott Waring väitis, et tema avastas vedeliku voolamise Marsil. Pildi, kust ta vedeliku leidis, jäädvustas NASA Curiosity Rover.

Foto pärineb NASA JPL veebilehelt, mille jäädvustas Curiosity Rover Sol 707 8. veebruaril 2014. Asukohaks on väike kiviküngas Gale’i kraatril Marsil, kuhu NASA maandus 6. augustil 2012. aastal.

Waring selgitas, et vee olemasolu tõendiks on fotol nähtav tume laik, millele tekib valguse langedes  veele omane sära.

Kuigi NASA pole avastusest teatanud, andis Curiosity Roveri selts hiljuti teada, et tumedat vedelikulaadset ainet on märgatud ka Hale’i kraatri piirkonnas. 

2. Müstiline veealune linn

Mehhiko rannikust umbes 70 kilomeetri kaugusel paistavad vee all 125 kilomeetri pikkused jooned, mis moodustavad ka nurki. See andis blogijale alust arvata, et tegu on mingi ehitisega.

Kuigi blogija ei võta endale vastutust ega tee ühtegi põhjapanevat järeldust, tõstatas ta siiski mitmeid küsimusi selle kohta, millega võiks tegemist olla. Võimalik, et see on vaid merepõhi, kuid samuti võivad need olla mõne iidse tsivilisatsiooni varemed.

Viimasel ajal on sama märgatud mujalgi ning mitmed Google Earthi kasutajad väidavad, et nad on leidnud müstilisi veealuseid linnasid. 

3. Poiss avastas maiade kadunud linna

Kanadast Quebeci provintsi Saint-Jean-de-Matha linnakesest pärit 15-aastane noormees William Gadoury avastas suuruselt neljanda maiade linna. 

William tegi avastuse, võrreldes maiade tähekaarte satellidifotodega. Seni tundmatu linn asub Mehhiko-Belize piiril olevas džunglis ja kannab noormehe pandud nime K'ÀAK 'CHI ehk tulesuu.

Gadoury on olnud maiadest huvitatud alates 2012. aastast, mil maiade kalendri kohaselt pidi saabuma ajastu lõpp.

Ta võrdles 22 Madridi koodeksist pärinevat tähekaarti Google Earthi piltidega Yucatani poolsaarest ja avastas, et kõik 117 leitud maiade linna vastasid tõepoolest tähekaartidele, kusjuures eredamad tähed esindasid suuremaid linnu.

Kui William asetas kaardile kahekümne kolmanda tähtkuju kaardi, leidis ta vastuolu – kolm tähte, kuid ainult kaks muistset linna. Kolmandale tähele vastas piirkond, mis asus Mehhiko-Belize piiril tihedas džunglis.

Noormehel olid tänu teadusolümpiaadi võidule sidemed Kanada Kosmoseagentuuriga, kes andsid talle RADARSAT-2 satelliidi jäädvustusi. Varustatuna vajalike andmetega, pöördus noormees kaugseire eksperdi doktor Armand LaRocque'i poole, kellega koostöös tehti pöörane avastus – LaRocque tõestas, et William oli tõepoolest leidnud suure linna 30 hoone ja 86 meetri kõrguse püramiidiga.

Williami avastus on vastu võetud laialdase kiitusega, Kanada Kosmoseagentuur autasustas noormeest ka medaliga.

4. Alaska maalihe 

16. veebruaril tekitas 68-tonnine maalihe Alaskas maavärinaid, mida tunti paljudes riikides üle terve maailma. Teadlased ei suutnud kindlaks teha, mis võis põhjustada säärase võnke, kuni Briti blogija avastas maalihke Alaska lõunaranniku lähedal ning postitas leiu sotsiaalmeediasse.

NASA hakkas asja uurima ning tegi toimumispaigast satelliidifotod. Mäest lahti murdunud kivipraht voolas 4,8 kilomeetrit allamäge, jättes maha viiekorrulise maja pikkuse raja.

Suured maalihked on varemgi märkamata jäänud, kuid see, et nüüd kaasati projekti ka tavainimese, Alaska helikopteri ja NASA, aitas kaardistada kõige hilisema maalihke täpse asukoha.

5. Müstiline veealune linn Tansaanias

Reisiblogijad Hannah Jane ja Allan Sutton lendasid helikopteriga Mafia saare kohal, kui nad avastasid veest ebatavalise kujutise, millest Jane tegi kohe ka pildi.

Mafia saar on liivasaar, millel puuduvad kivid ning kaljunukid. See asub kuulsast Zanzibarist lõunapool ja on kõige vähem tuntud saar Tansaania rannikul.

Blogijad on reisinud samasse piirkonda eelnevalt ka 2001. aastal, mil nad avastasid veealuse kaljunuki. Saarel on küll pikk ajalugu, kuid nüüdseks on sellest alles vaid veealused varemed, mille otsa Jane ja Sutton juhuslikult sattusid.

Rohkem varemeid leidub Juani saarel, mis asub Mafia saarest veidi ida pool. Saart ümbritsevas vees avastasid blogijad suurel hulgal linnavaremeid.

Vaata interaktiivselt kaardilt avastuste asukohtasid ning pilte!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles