Kalale Araali merele: saaki tuleb nagu muda!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Žaksõlõk Dilžanov ootab Väikse Araali ääres oma kolme poega järvelt tagasi.
Žaksõlõk Dilžanov ootab Väikse Araali ääres oma kolme poega järvelt tagasi. Foto: Raigo Pajula

61-aastane Araali mere kalur Žaksõlõk Dilžanov ja tema kolm kalurist poega tõusevad igal hommikul kell kuus, et asuda varakult teele. Kui Žaksõlõk oli veel noor, tuli tal astuda kõigest 200 meetrit, et kalapaadiga järvele sõita. Nüüd tuleb sõita 15 kilomeetri kaugusele.

Tegelikult on Žaksõlõkil ja tema poegadel veel vedanud. Teiste asulate mehed käivad Araalile kalale isegi 50 kilomeetri kauguselt. Kunagi asus Bugöni küla täiesti Väikse Araali ääres. Niimoodi nimetatakse Kesk-Aasias asuva kunagise maailmas suuruselt neljanda järve Araali mere põhjapoolset osa.

Täna on Väike Araal kunagise Araali mere ainus osa, kus saab kala püüda. Kasahstan tegeleb aktiivselt Väikese Araali taastamisega. (Loe sellest 29. oktoobri Postimehes ilmunud artiklist «Araali sadamalinn ootab iga aastaga lähenevat merd koju tagasi».)

«Kala tuleb nagu muda,» oli enam-vähem arusaadavat vene keelt rääkiv Žaksõlõl rahul. Noorematest kohalikest kalameestest ei rääkinud  vene keelt praktiliselt keegi. Kasahstani maarajoonides – nagu ka mujal Kesk-Aasias – sureb see oskus tasapisi välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles