Euroopa kõige maagilisemad jõuluturud (1)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluturg
Jõuluturg Foto: SCANPIX

Esimene advent on möödas ja seega on õige aeg heita pilk Euroopa erinevatele jõuluturgudele.

Jõuluturud loovad alati mõnusa meeleolu ja see on ideaalne paik, kus kohalikku kultuuri ja kööki nautida, kingitusi otsida ja jõululaule kuulata.

Praha, Tšehhi Vabariik (26. november–1. jaanuar)

Praha on alati muinasjutuline ja võluv, kuid jõuluaeg toob vanalinna ilu eriti selgelt esile. Praha on ideaalne sihtkoht neile, kes ajaloo, kultuuri ja arhitektuuri kõrval ka ostlemist naudivad. Vanalinna kesk-ja Vaclavi väljakul asuvad jõuluturud pakuvad laia valikut maitsvat toitu ja kohalikku käsitööd.

Kopenhaagen, Taani (19. november–31. detsember)

Taanlastel on elu mõnusate pisiasjade nautimise kohta oma sõna, hygge, mille tähendust saab kogeda näiteks Tivoli lõbustuspargis peetaval jõuluturul. Naudi traditsioonilise hõõgveini ja kohalike pannkookide hõngu ning lõõgastu hubases ümbruses. Kaupa pakutakse enam kui 50 müügiletil ja ostlemise kõrvale saad imetleda kaunilt valgustatud Tivoli järve. Ära unusta ka põhjapõtradele pilku peale visata!

Nürnberg, Saksamaa (25. november–24. detsember)

Seda maailma vanimat jõuluturgu, mida peeti siin esimest korda 16. sajandil, tasub kindlasti külastada. Lase enam kui 180 kauplejal end ahvatleda hõõgveini, röstitud mandlite ja piparkookide aroomiga ning naudi keskaegse vanalinna lummavat jõulumeeleolu. Saad siit osta kohalikke traditsioonilisi jõulukaunistusi, millest kuulsaim on kuldsete tiibadega ingel ehk zwetschgenmännle.

Bath, Inglismaa (24. november–11. detsember)

Ühendkuningriigi suurim jõuluturg asub ilusas ja ajaloolises Bathi linnas ja koosneb enam kui 150 majakesest. Turu teeb eriliseks kohalik kaup, üle kolmveerandi siinsest tootevalikust pärineb Bathist või selle ümbrusest. Külastajaid ootab tõeline jõuluelamus ja ostuhuvilisi rõõmustavad kesklinna poed.

Valkenburg, Holland (18. november–23. detsember)

Teistmoodi jõuluturu nägemiseks suundu Hollandisse Valkenburgi linna, kus turgu peetakse koobastes. Tänavu on turg suurem kui iial enne ja enam kui 50 müügiletti pakuvad kõike pühadega seotut. Lisaks on vaatamist väärt muljet avaldavad seinamaalid, skulptuurid ja 18. sajandil ehitatud kabel ning koobaste meekarva seinu kaunistavad hubased jõulutuled.

 Köln, Saksamaa (21. november–23. detsember)

Saksamaal on küllaga jõuluturge, mis pakuvad särisevaid vorstikesi, hõõgveini ja mõnusat õhkkonda, ainuüksi Kölnis tegutseb neid tervelt viis. Gooti stiilis Kölni katedraal on jõulumelule muinasjutuliseks taustaks ning üks turgudest tegutseb otse katedraali väljakul. Selle südames troonib 25 meetri kõrgune jõulukuusk, mis on ehitud enam kui 50 000 tulukesega.

Budapest, Ungari (11. november–1. jaanuar)

Budapesti kuulsaim ja populaarseim jõuluturg. Vorosmarty väljakul on käsitöö ja maitsva toidukraamiga kauplejad end sisse seadnud enam kui sajas puust majakeses. Külastajad saavad mugavate laudade ääres jalga puhata ja proovida Ungari toite, näiteks korstnakoogi nime all tuntud jõulumaiustust. Turul peetakse iga päev ka kontserte ja folkloorietendusi, loetakse ette raamatuid ja korraldatakse töötube, lapsi ootab aga jõuluvana. Budapestis loovad pühademeeleolu ka õhtuti sõitvad jõulutrammid, mis on kaunistatud üle 35 000 tulukesega (sõiduks piisab tavalisest trammipiletist).

Viin, Austria (12. november–24. detsember)

Kui sul napib aega kõigi kuue Viinis tegutseva jõuluturu külastamiseks, siis raekoja ees asuvalt jõuluturult peaksid igal juhul läbi hüppama. Imelise arhitektuuriga ümbritsetud turul saad magusaid mandleid krõbistada, raekoja siseruumides tegutseval lastealal aga õpetatakse väikestele külastajatele jõuluküpsiste ja küünalde valmistamist. Talv on mõnus aeg ka Viini kuulsa kohvikukultuuri nautimiseks ning Austria maiuspalad nagu struudel või Sacherija Linzeri tort sobivad kuuma joogi kõrvale suurepäraselt.

 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles