Miks peab lennukis toolid püstisesse asendisse panema?

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk
Lennuk Foto: SCANPIX

 Lennuki õhkutõusmise ja maandumise ajal palub pardameeskond alati reisijatel tõsta istmete seljatoed püstisesse asendisse.

Kuigi seljatoe tõstmine võib olla tüütu ja segada uinakut, mida veel pool tunnikest teha saaks, on see siiski äärmiselt oluline. Ühtlasi on see nõue sisse kirjutatud ka Föderaalse Lennuameti seadusesse, mistõttu on sellest keeldumine seaduse rikkumine, vahendab Travel and Leisure.

Peamiselt tuleb siiski seljatugi tõsta üles, et vajadusel oleks kergem evakueeruda. Ühtlasi vähendab see vigastuste tekkimise ohtu.

Enamik lennuõnnetusi juhtuvad õhkutõusu või maandumise ajal, mistõttu on oluline, et kui midagi peaks juhtuma, saaksid kõik reisijad vabalt liikuda ilma, et nad peaksid muretsema mõne liialt taha lastud tooli pärast.

Lisaks vähendab see vigastuste tekkimise ohtu. Selleks, et oma pea eesoleva istme seljatoe vastu tugevalt ära lööksid, ei pea tingimata juhtuma õnnetust, piisab ka väga konarlikust maandumisest. Seega kui seljatugi on sinust kaugemal, ei löö sa end suure tõenäosusega ära.

Alla lastud seljatoega toolis istuva reisija tervis on samuti suuremas ohus, sest tugeva turbulentsi tõttu on peavigastused kergemad tekkima. Pea liikumisruum enne kokkupõrget on liiga suur, mistõttu tekib ka oht suuremateks vigastusteks. Veel on seljatoe tõstmine oluline ka selleks, et saaksid võtta sisse korrektse hädamaandumispositsiooni.

Seega ei ole nõue välja mõeldud reisijate tülitamiseks, vaid see lähtub reisijate turvalisusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles