The Guardian: veeda talvepuhkus Tallinnas!

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine Tallinn
Talvine Tallinn Foto: SCANPIX

Üks suurimatest Suurbritannia päevalehtedest The Guardian soovitab talvel Tallinna sõita. 

The Guardian pani kokku nimekirja kümnest parimast linnapuhkusest, mida talvel ette võtta. Hõõgvein, kakao, lumised vaated, tühjad muuseumid ja hea söök - nii kirjeldab leht valitud sihtkohti. Nimekiri pandi kokku The Guardiani lugejate soovituste alusel.

1. Parim soovitus: kelgutamine Zürichis

Parim viis, kuidas Zürichit näha, on ikka mäe otsast. Uetlibergi tipust avaneb vaade tervele linnale, järvele, maapiirkonnale ja kauguses olevatele mägedele. Eriti maagiliseks muutub linn just talviti, kui kõik on õrna lumevaiba all ja avatud on ka 3,2 kilomeetri pikkune kelgurada.

Mäe tippu ei tule jalgsi ronida vaid sinna saab rongiga. Ülevalt tuleks laenutada endale aga kelk ning sellega siis taas alla kihutada. Öökelgutamisel antakse seiklejatele kaasa taskulambid.

2. Toit, vein ja muinasjutud Tallinnas

Eesti pealinn on tõeline muinasjutulinn. Piisavalt väike, et mitte tunda end kahe- või kolmepäevasel reisil ülekoormatuna. Toit on suurepärane - põhjapõdrad või kalad puuviljade ning magusteravate kastmetega. Hommikusöögiks pakutakse soolaliha ja -kala koos tumeda maitsva leivaga. Kohvikutes on hiiglaslikud mugavad diivanid, mis lausa kutsuvad pärast hommikust jalutuskäiku imeilusas vanalinnas soojendavat kakao- ja brändilonksu võtma. Seal võib istuda pärastlõunani välja ning nautida siis juba head veini ning taaskord väga head toitu.

Jää kinni Paksu Margareta torni, teeskle, et oled spioon, kes tuli parki kohtumisele ja mine väikesesse võluvasse katedraali. See on erakordne linn.

3. Tübingeni šokolaadifestival, Saksamaa

Stuttgartist 48 kilomeetri kaugusel asub Tübingeni plikoolilinn, kus kohtuvad värvikirevad keskaja majad kaasaaegse tudengite atmosfääriga. Novembri lõpus ja detsembri alguses toimub seal kuulus šokolaadifestival, kuhu kogunevad kõik šokolaadimeistrid üle Euroopa, et müüa oma imemaitsvaid tooteid.

4. Aacheni turud, Saksamaa

Mitmed jõuluturud pakuvad kõiksugu erinevaid jooke, millest ilmselt unistadagi ei oska. Restoranid on õhtuti pilgeni kihavat rahvast täis, kuid soovijatele leitakse alati ruumi. Turud on öösiti ka kaua lahti, mistõttu võib jõulumeeleolu nautida isegi hommikutundideni.

5. Müncheni rahulikkuse oaas

Kui tavaliselt väsitavad suured kunstimuuseumid üsna kiiresti ära, siis tasuks proovida Alte Pinakotheki Münchenis. Kuna muuseum on hetkel renoveerimisel, siis on pool sellest suletud, mistõttu ei ole võimalik seal liialt ära väsida, ühtlasi ei ole seal ka suuri rahvamasse. Küll leiab muuseumist aga hulgaliselt imeilusaid kunstiteoseid. Pärast mõnusat kultuurilist lõunapoolikut võib maha istuda mõnes baaris ning nautida kuulsat Baieri õlut.

6. Gurmaanide lemmik Ghent

Ghent on suurepärane paik, kus veeta väike linnapuhkus. Sinna on Brüsselist lihtne pääseda ja linna disainimuuseum ning elegantne Hotel de Coninch pakuvad suurepärast peavarju külma ilma eest. Ghent on aga ka gurmaanide lemmikpaik, pakkudes palju rohkemat kui vaid vahvleid ja friikartuleid. Siin saab proovida imehäid pitsasid, küpsetisi ning palju muudki mõnusat.

7. Vaated ja palju muudki, Oslo

Enamus inimesi ei tule selle peale, et talvel põhja poole suunduda, kuid Oslos on selleks piisavalt valgust ja soojust, et seda just talvekuudel külastada. Norralased tahavad kõike soojemaks ja hubasemaks muuta, mistõttu leiab kõikjalt küünlaid ja kaminaid. Linnast leiab mitmed vabaõhu liuväljad, kus saab endale ka uisud laenutada. Imeilusate vaadete nautimiseks tuleks õhtul minna aga Holmenkolleni tippu ning uudistada kuulsa suusahüppetorni lähistel.

8. Kolmikrestoranid, Viin

Kui saabuvad miinuskraadid tuleks sammud Viini seada. Gulaschmuseumis saab end üles soojendada mõnusa sea- ja veiseliha guljašiga, kuhu on sisse lisatud ka knödeli pelmeenid. Figlmülleri restoranis tuleks aga proovida Viini kõige kuulsamat rooga, Viini šnitslit. Seal küll looklevad pikad järjekorrad, aga toit on maitsev ning šnitsel krõbe. Griechenbeisel on Viini üks vanimaid restorane, kus saab einet nautida hubastes toakestes küünlavalgel.

9. Krakowi jõuluturud

Krakow on üks alahinnatumaid talvesihtkohtasid. Toit on siin suurepärane ja hinnaklass vägagi taskukohane. Ajalugu on samuti nina ees lahti rullumas ning kohalikud on äärmiselt sõbralikud. Lisaks saab peaväljaku jõuluturult kõik vajaliku, mida õigel ajal kuuse alla sokutada.

10. Saa tunda tõelist külma, Bergen

Isegi kui fjordid seekord külastama ei kutsu, sobib Bergen endiselt hästi talvepuhkuseks. Linnas on mitmeid kunstigaleriisid ja muuseume ning lisaks saab sõita ka Floyeni mäe tippu, kus avanevad imeilusad vaated. Päeva lõpetuseks saab maha istuda mõnes hubases kohvikus ning imetleda vees peegelduvaid jõulutulukesi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles