Mahasadanud lumi on Hiinas suur terviserisk

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peking, talv
Peking, talv Foto: GREG BAKER/AFP/Scanpix

Hiina maadleb juba pikemat aega järjest tõusnud saastatuse tasemega, mistõttu anti riigis välja ka kõrgeima astme hoiatus.

 Hiljuti mahasadanud lumi lisab aga veelgi terviseriske juurde. Pekingi meteoroloogiabüroo on kõiki kodanikke tungivalt hoiatanud mitte õue minna. «Me soovitame, et kõik jääksid siseruumidesse. Lumi on väga must! Lumi on väga must! Lumi on väga must,» vahendab Travel and Leisure meteoroloogiabüroo hoiatust.

Kui aga inimesed peavad paratamatult väljas ringi liikuma, soovitas büroo võtta kaasa kaitsevahendid, millest üks oli ka vihmavari, mis langeva lume eest inimesi kaitseks. Pekingi õhupuhtuseindeks on viimasel kuul olnud pidevalt 195, tõustes kohati isegi 470ni. Maailma Terviseorganisatsiooni kehtestatud turvaline tase on 25.

Seepärast keelatakse ka lastel õues lumega mängida, sest lumi on täis neidsamu mürke, mis õhusaastatuse tekitasid. Uuringute kohaselt on Hiinas mõnel pool saastatuse tase niivõrd tugev, et see on võrdeline suitsetamisega. Ühtlasi arvatakse, et õhusaastest on põhjustatud ka üks kolmandik surmasid.

Hiina valitsus soovib panustada olukorra parandamisele. 2016. aastal oli Hiinas kokku 196 sinise taeva päeva ehk päeva, mil pilvede ja sudu vahelt oli näha ka taevast. Ühtlasi teatas ka valitsus, et nad panustavad 343 miljardit eurot taaskasutatava energia arendamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles