Hotell langes küberrünnaku ohvriks, millega piirati ligipääs tubadele (1)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romantik Seehotel Jaegerwirt hotell
Romantik Seehotel Jaegerwirt hotell Foto: Romantik Seehotel Jaegerwirt koduleht

Euroopa üks parimaid hotelle langes küberrünnaku ohvriks ning pidi maksma tuhandeid Bitcoine, et taas hotelli üle kontroll saada.

Neljatärni hotell Austrias, Romantik Seehotel Jaegerwirt, kasutab ukselukkude asemel elektroonilist kaardisüsteemi. Sama süsteemi kasutavad ka paljud teised hotellid, kuid seni ei ole sellega seotult olnud teateid suurematest rünnakutest, vahendab The Local.

Nüüdseks on aga Seehotel langenud küberrünnaku ohvriks juba kolm korda ning viimasel korral suutsid kurjategijad halvata terve lukusüsteemi. Kliendid ei saanud enam tuppa sisse ja uksekaarte ei olnud võimalik ümber programmeerida.

Rünnak langes kokku talvehooaja algusega ning väidetavalt jooksid kokku ka kõik hotelli arvutid, sealhulgas broneerimis- ja kassasüsteemid. Kurjategijad lubasid süsteemid taas vabastada, kui hotell maksab neile Bitcoinides 1500 eurot.

«Hotell oli täiesti täis broneeritud, ootasime 180 külalist, meil ei olnud teist võimalust. Politsei ega kindlustus ei saanud siinkohal aidata,» ütles hotelli tegevjuht Christoph Brandstaetter. «Pärast esimest rünnakut suvel kulutasime süsteemide taastamiseks tuhandeid eurosid. Kindlustuselt me raha ei saanud, sest ühtegi süüdlast ei suudetud leida».

Seetõttu otsustas hotelli juhtkond kurjategijatele lihtsalt maksta, sest see oli kõige kiirem ja odavam lahendus. Kui ründajad raha kätte said, lasid nad vabaks kõik süsteemid ja hotelli töö sai tavapäraselt jätkuda. Siiski jätsid nad endale ühe ukse avatuks ning üritasid veel kord hotelli rünnata.

Neljas katse ei läinud neil aga korda, sest hotelli juhtkond oli vahetanud ära kõik arvutid ning lisanud nendele kõrgkvaliteetsed turvasüsteemid, lisaks olid nad võrgud üksteisest eraldanud.

Seehotel on tegutsenud juba 111 aastat. Nüüd planeerivad nad ümberkorraldusi, mis aitaksid eemal hoida ka küberründajaid. Lähemal ajal on juhtkonnal kavas vahetada kõik uksed ja kiipkaardid välja tavaliste lukkude vastu, mida saab avada vaid võtmega, täpselt nii, nagu seda tehti sada aastat tagasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles