15 asja, mida sa Suurbritannia vaatamisväärsustest ei teadnud (1)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toweri sild
Toweri sild Foto: SCANPIX

London on üks külastatumaid linnasid terves maailmas, ometi on selle vaatamisväärsustel hulgaliselt saladusi, mis on enamike turistide jaoks varjatuks jäänud.

Telegraph pani kokku nimekirja detailidest, mida enamik inimesi ei pruugi kuulsate Londoni vaatamisväärsuste kohta teada.

1. Londoni Toweri sild

1952. aastal avati sild hetkel, mil üks kahekordne buss oli veel sillal. Bussijuht Albert Gunton pidi seetõttu kiirendama ning hüppama bussiga üle 90 sentimeetrise vahe. Hiljem premeeriti Guntonit julguse eest kümne naela suuruse autasuga.

Silla kahe torni vahel asuvat jalakäijate ala külastasid kunagi sageli prostituudid ja pikanäpumehed, mistõttu see ka 1910. aastal suleti.

Toweri silla koopiat on võimalik näha Hiinas, Suzhou linnas. Sillal asub ka kohvik, kus pakutakse «Inglise stiilis kohvi».

2. Stonehenge

1915. aastal müüdi Stonehenge oksjonil 6600 naela eest Cechil Chubbile. Arvatakse, et mees ostis selle kingina oma naisele, kuid naisele see ei meeldinud, mistõttu andis Chubb selle kolm aastat hiljem tagasi Inglise riigile.

3. Peeter-Pauli katedraal

Katedraali mosaiikpõranda ehitasid naisvangid Woking Gaoli vanglast. Lisaks pidas seal ühe jutluse ka Martin Luther King 1964. aastal. Küll aga ei oleks tal olnud kohta, kus jutlust pidada, kui 1940. aastal ei oleks õnnestunud õigel ajal kahjutuks teha üht sinna visatud pommi. Lisaks üritas piiskopi trooni 1913. aastal õhku lasta üks naisõiguslane.

4. Westminster Abbey

Alates 14. sajandist on kuningas Edwardi trooni kasutatud kõikidel kroonimistseremooniatel. Küll aga on sealt puudu üks element, mille 1950. aastal panid pihta paar šoti noormeest. Varguse käigus läks troonilt võetud kivi katki, kuid sellegipoolest õnnestus poistel see teisele poole piiri toimetada.

Briti ametivõimud said küll poisid kätte ning kivi toimetati tagasi Westminster Abbeysse. Siiki 1996. aastal otsustas inglise valitsus selle Šotimaale tagastada.

5. Brightoni kai

Suursugune kai suleti Teise maailmasõja ajaks, sest kardeti, et saksa sõjaväelased võivad selle kaudu randuda. Suur osa metallist vaiadest eemaldati ning ala turvasid alati ka sõjaväelased.

6. Tate Modern

Muuseumi regulaarsete külastajate hulka kuuluvad kaks rabapistrikku, kes sealse 90 meetri kõrguse korstna otsast armastavad jahti pidada. Misty ja Houdini olid esimesed rabapistrikud, kes linnas end pärast aastakümnete pikkust vaikust sisse seadsid. Praegu elavad linnakodus Amy ja Sheldon, kelle pesaks on Tate Modern olnud juba 2005. aastast.

7. Arthur's seat mägi, Šotimaa

1836. aastal jahtisid viis väikest poissi jäneseid, kui nad avastasid koopa. Koopas oli 17 üsnagi müstilist ja väga kaunilt graveeritud miniatuurset kujukest, kes kõik lamasid omaette kirstus. Nende tekkelugu on teadmata ja arusaamatuks on jäänud ka põhjus, miks selliseid kujukesi tehti.

8. Cliftoni sild

Vaatamata sellele, et silda peetakse üheks Isambard Kingdom Bruneli suurteoseks, siis tegelikult ei ehitanud ta seda täielikult ise. 1831. aastal algasid mässud, mis pidurdasid silla ehitust. Kui Brunel 1859. aastal suri, ei olnud sild veel lõpetatud. Kaks meest, Sir John Hawkshaw ja William Henry Barlow võtsid töö üle ja viisid selle lõpule. Ühtlasi kohandasid nad veidi ka silla disaini.

Big Ben, London

Ilmselt on üldiselt juba teada, et Big Ben ei ole torni vaid kella enda nimi. Mida aga väga ei teata on, et kella mehhanism on tegelikult veidi katki. 1859. aastal tekkis kella pragu ja sellepärast pidi kella veerand tunni võrra edasi keerama ning üks kellakongidest asendati kergema haamriga, mistõttu tekibki löökide ajal omapärane heli.

Parlamendi alamkoda, London

Alates 17. sajandist on parlamendi ümbruses suitsetamine keelatud. Selleks, et nikotiinisõltlased endiselt oma vajaduse rahuldatud saaksid asetati sissepääsu juurde mokatubaka karp, mida täidetakse veel tänase päevanigi.

Shardi kõrghoone, London

Kõrghoone kõikide 11 000 klaaspaneeli puhastamiseks läheb vaja kuue liikmelist meeskonda. Iga külje puhastamiseks kulub nädal, mistõttu seda tehakse järjepidevalt.

Põhja ingel, Gateshead

Ilmselt ei tea isegi enamik inimesi sellise monumendi olemasolust. 20 meetri kõrgune skulptuur on püstitatud tööstusrevolutsiooniaegsete töötajate auks.

Old Trafford, Manchester

Jalgpall ei ole ainuke spordiala, mida Manchesteri staadionil mängitakse. Seal on mängitud ka üht shinty nime all tuntud Šoti rahvussporti ning Esimese maailmasõja ajal mängisid sõdurid väljakul hoopis pesapalli.

Eden Project, Cornwall

Inglismaa põldude vahel on peidus kuplid, mis hoiavad enda all suurt botaanikaaeda. Eden Poject ehitati kunagise savikaevanduse peale, mille savid on täpselt sellist roosakat-punast värvi nagu on Financial Times. Kuuldavasti saigi ajaleht sealt oma värvi.

Nelsoni monument, London

Nelsoni monument püstitati tähistamaks võitu Napoleoni üle 1805. aastal. Nelsoni kuju oli aga transportimiseks liialt raske ja seetõttu lõigati see kolmeks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles