Galerii: Veneetsias tähistatakse suurejoonelist karnevali

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädalavahetusel kogunes Veneetsia tänavatele hulgaliselt maskides inimesi, et tähistada tänavuse karnevali algust.

Laupäeval sai alguse iga-aastane karneval, mis kestab 28. veebruarini. Sellel perioodil toimub linnas ohtralt sündmusi, paraade, pantomiime, muusikalisi etteasteid, töötubasid ja parima maski võistluseid, vahendab Lonely Planet.

Karneval algab alati traditsioonilise veeparaadiga, millel sõidab hulgaliselt paate mööda Cannaregio kanalit. Kõik gondlid on kaunilt dekoreeritud ning nii mõneski võib istumas näha hiiglasuuri skulptuure, teiste hulgas leidsid paraadil koha näiteks suur rott ja kajakas. Paraadil kasutati ohtralt värvikirevaid õhupalle ja suitsu.

Õhtu saabudes toimus Veneetsia kanalil imeilus valgusetendus, milles lõid kaasa ka hiiglaslikud tantsivad meduusid.

Karnevali traditsioon ulatub 12. sajandisse, kuid 18. sajandil selle tähistamine Austria kuninga käsul peatati. Taaselustati karnevali pidustused 1979. aastal ning alates sellest ajast on see olnud ülimalt populaarne üritus nii kohalike kui ka turistide seas.

Karnevali lõppedes algab paastuaeg ehk lihavõteteni on jäänud 40 päeva. Karnevali tähistamine saigi alguse vajadusest pidada paastu. Kuna paastu ajal ei tohtinud tarbida liha, rasvasid ega suhkrut, tuli need toiduained eelnevalt ära tarbida. Seetõttu hakkasidki kohalikud pidutsema ja sellest arenes välja karneval. Väidetavalt tuleb sõna «karneval» ladinakeelsetest sõnadest carne ja vale, mis tähendab hüvastijättu lihale.

Osalejad kannavad alati maske ja parukaid, Veneetsia rätsepatel on aga käed tööd täis, sest soovijatele valmistatakse käsitsi ka sobivad kostüümid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles