Austraalia veebiväljaanne soovitab Eestisse reisida (1)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM11:AEROFOTO :TALLINN, EESTI,05SEP12.
Tallinna vanalinn ja Oleviste kirik.
ah/Foto ANDRES HAABU/POSTIMEES
TLNPM11:AEROFOTO :TALLINN, EESTI,05SEP12. Tallinna vanalinn ja Oleviste kirik. ah/Foto ANDRES HAABU/POSTIMEES Foto: Andres Haabu / Postimees

Austraalia veebiväljaanne news.com.au tõi välja nimekirja Euroopa linnadest, mida tasuks külastada neil, kellele kuulsad paigad nagu Rooma, Pariis või London juba tuttavad.

Austraallastele tähendab Euroopasse reisimine pikka planeerimist ning sageli külastatakse ka mitut riiki ühe puhkuse ajal, et võimalikult palju näha. Eelisjärjekorras külastatakse loomulikult suurlinnasid ja tuntud paiku, kuid nüüd soovitatakse vaadata neil ka väiksemate paikade poole.

News.com.au vahendas reisilehekülje jetsetter.com ekspertide hinnangut.

1. Sevilla, Hispaania

Enamik inimesi suundub Barcelonasse või Madridi, kuid Sevilla on tõeline Andaluusia pärl. Siia tasub tulla maitsva tapase, pärastlõunaste puhkepauside, tänavaäärsete kohvikute, kauni arhitektuuri ja rikkaliku kultuuri pärast. Kindlasti ei tohiks mööduda Plaza de Espanast ja Alcazari paleest, kus on filmitud ka kuulsa sarja Troonide mäng osasid. Kuigi linnal on turistidele palju pakkuda, valitseb seal endiselt hispaanialik atmosfäär, mida ei ole liigsed väljamaalased suutnud kummutada. Linnast leiab veel ohtralt töötubasid, turgusid, džässibaare ja väikesed kohvikuid veini nautimiseks.

2. Riia, Läti

Riia, Baltikumi suurima linna ja 2014. aasta Euroopa kultuuripealinna, ajalugu ulatub 800 aasta taha. Siin tuleks imetleda katedraali gooti stiilis kirikutorne ja maailma suurimat kollektsiooni juugendstiilis majadest. Kindlasti tuleks aega leida ka alternatiivsete linnaosade väisamiseks, kust leiab moodsa kunsti keskuseid, veidraid muuseume ja restorane, kus saab proovida ehk midagi ekstreemsetki.

3. Ljubljana, Sloveenia

Sloveenia pisike pealinn on suurepärane neile, kel meeldib linna peal ringi uitada. Pane jalga midagi mugavat ning jaluta armsatel pastelsete toonidega tänavatel, mis hargnevad vanalinna peaväljakult läbi terve linna. Lisaks tasuks ronida ka künka peal asetsevasse lossi, et imetleda linnale avanevaid vaateid. Linna keskuses asub ka Metelkova, kunstikommuun, kus kuuleb nii elavat muusikat, näeb värvikaid seinamaalinguid ja muhedaid kunstistuudioid.

4. Zagreb, Horvaatia

Enamik inimesi, kes Horvaatiasse tahavad reisida, kujutavad ette kuldsete liivadega randasid. Esmalt minnakse alati Dubrovnikusse või Spliti, kuid tegelikult on merepiirita Zagreb omaette pärl. Linnale pandi algus juba viiendal sajandil, mistõttu leiab siit igasuguste võimude mõjutusi, alates Veneetsiast kuni Jugoslaaviani. Väikesed tänavad viivad külastaja murtud südamete muuseumisse või hoopis linna katedraali.

5. Brügge, Belgia

Kuigi Brüssel on Belgia linnadest kõige tuntum, siis kui rääkida romantilisusest, teeb Bruges pealinnale pika puuga ära. Linnas saab jalutada väikestel munakivi tänavatel ning seejärel hüpata mõnele väiksemale paadile, mis viib ekskursioonile mööda rahulikke kanaleid. Loomulikult ei tule puudust ka šokolaadipoodidest, friikartulitest või Belgia õllest.

6. Krakow, Poola

Krakow on taas turistide vaatevälja tõusnud, sest viimastel aastatel on linna läbinud tõeline uuenduskuur. Siit leiab Euroopa suurima turuväljaku, 14. sajandist pärit St Mary basiilika ja Waweli lossi. Puudust ei tule ka galeriidest, kinodest, kus näidatakse peamiselt alternatiivfilme ja muuseumitest. Selleks, et linna täielikult mõista, tuleb aega veeta aga ka juudikvartalis, kus saab aimu selle paiga tumedast ajaloost. Seejärel tuleks võtta ette rusuv, kuid vajalik, ekskursioon Auschwitzi.

7. Tallinn, Eesti

Tallinna üks jalg on minevikus (UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluva vanalinnaga) ning teine tulevikus (õitsva start-up maastikuga). Tallinn heidab õlgadelt maine, mis tihti käib kaasas «endise nõukogude» riigi kirjeldusega. Kunagi tunti Tallinna ka poissmeestepidude sihtkohana, kuid nüüd tõmbab see Euroopa linn ligi turiste, keda huvitavad liivarannad, keskaegne vanalinn, lummav Vabaõhumuuseum ja raekojaplats.

8. Coimbra, Portugal

See romantiline jõeäärne linn on koduks 12. sajandist pärit katedraalile ja Portugali vanimale ülikoolile, mis tähendab, et suvel, kui kõik üliõpilased lähevad koju, on linnake üsna vaikne ja rahulik. Siiski on mai parim aeg külastamiseks, sest just siis kõlab linnas ohtralt fado muusikat, mida tavaliselt peetakse omaseks Lissabonile. Kindlasti tuleks Coimbras külastada riigi suurimat botaanikaaeda ja ka Conimbrigat ehk riigi kõige võimsamaid rooma aegseid varemeid.

9. Valletta, Malta

Enamik inimesi tulevad Maltale selle randade ja päikese pärast, kuid ka kosmopoliitsest pealinnast Vallettast ei tohiks niisama mööda vaadata. Väike linnake kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse, sest selle linnamüüriga ümbritsetud alast leiab ohtralt ajalooliseid hooneid. Sellegipoolest ei tohiks jätta külastamata ka randasid, sest seal on pehme liiv ning sinine vesi.

10. Genova, Itaalia

Genova peamiseks vaatamisväärsuseks on selle roosakas-kollane sadam, kuid linna tänavatele on peidetud ka ohtralt ajalugu. Meremeeste kvartalist leiab muuhulgas ka Itaalia suurima akvaariumi ja Christopher Columbuse lapsepõlve kodu. Lisaks leiab Genovast ohtralt ka keskaegseid paleesid. Olgugi, et ühtegi neist ei saa külastada, piisab juba ka nende fassaadide imetlemisest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles