USA seadis kahtluse alla viisavabaduse Euroopaga (2)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide viisa
Ameerika Ühendriikide viisa Foto: Vida Press

Paljude Euroopa riikide kodanikel on võimalik Ühendriikidesse reisida viisavabalt, kuid see luksus ei pruugi kauaks kestma jääda.

Ühendriikide sisejulgeoleku ministeeriumi direktor John Kelly ütles, et nad peavad üle vaatama lepingu Euroopaga, mille kohaselt ei pea paljude riikide kodanikud vähem kui 90-päevase reisi puhul viisat taotlema, sest eurooplastega kaasneb ka terrorioht, vahendab Travel and Leisure.

«Me peame väga tõsiselt viisavabadusprogrammi üle vaatama,» sõnas Kelly kolmapäeval peetud kõnes. «Mitte seda tingimata tühistama või sellega midagi erakordset tegema, vaid lihtsalt selle väga tõsiselt üle vaatama.»

Kelly väitis, et Ühendriigid on terroristide lemmiksihtkohaks ja just sinna soovivad nad kõik minna.

Hetkel on viisavabadusprogrammi liikmeid 38. Sellegipoolest peavad ka nende riikide kodanikud end internetis eelnevalt registreerima, seega on USA valitsusel endiselt olemas riskihindamise võimalus.

Ühendriikidele teeb muret, et tuhanded Euroopa kodanikud on läinud Iraaki või Süüriasse, et liituda äärmuslike rühmitustega. Mõni neist on naasnud ka Euroopasse ja toime pannud rünnakuid. 2015. aasta novembris Pariisis toimunud rünnakute korraldajatel oli samuti Euroopa pass.

USA valitsus peab enda sõnul leidma tasakaalu viisavabadusprogrammi turvalisemaks muutmise ning heade suhete säilitamise vahel. «See on kindlasti üks murekoht,» sõnas terrorismianalüütik Thomas Sanderson. «Terroristid sisenevad endiselt väga palju lennukiga».

Miljonid eurooplased külastavad igal aastal Ühendriike ja jätavad sinna hulgaliselt raha, kulutades nii hotellidele, lendudele, restoranidele kui ka lõbustustele. Kõik see annab olulise panuse majandusse. 2014. aastal kulutasid viisavabadusprogrammi liikmed Ühendriikides 84 miljardit dollarit. Kõiksugused piirangud võivad tähendada ka turistide kadu.

New York on turistide lemmiksihtkoht ning 2015. aastal jätsid britid sinna 1,6 miljardit, prantslased ja sakslased 1,1 miljardit dollarit. Kohalikud turismieksperdid on kindlad, et piirangute kehtestamisel otsustavad turistid teiste ja sõbralikemate sihtkohtade kasuks.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles