Kuidas kruiisil merehaigusest üle saada?

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merehaige
Merehaige Foto: Vida Press

Kruiisitades võib kiiresti jõuda ümber terve maailma samal ajal kauneid paiku külastades, kuid ükski asi ei riku puhkust rohkem kui merehaigus.

Kruiisidel on koos tuhandeid inimesi ja üsna paljud neist kogevad vähemalt mingil määral merehaigust. Ravida oskab seda iga reisija aga omamoodi ja ka mõju on alati erinev, vahendab Travel and Leisure.

Merehaigust kogedes võib inimene kogeda iiveldust, peavalu, higistamist ja oksendamist. Samuti on üsna tavaline, et keha katab külm higi või pea käib ringi. Õnneks aga on kruiisilaevad piisavalt suured, et leida paik, kus laev justkui vähem kõiguks.

Kui sa oma kehale vahepeal meelde ei tuleta, et tegelikult oled sa merel, unustab ka su tasakaalukeskus selle ära ja arvab, et sa kõnnid maal, mistõttu reageerib su organism üsna ebameeldivalt ka igasugusele kõikumisele.

1. Vali õige kajut - kui oled tavapäraselt merehaiguse käes vaevelnud, tasuks hoolikalt läbi mõelda, kuhu võtad kajuti. Laeva keskel on kõikumine väiksem, seega tunned, et laev oleks justkui stabiilsem. Kindlasti tuleks vältida kõiki kajuteid väga ees või tagaosas.

2. Võta rohtu - külasta apteeki ja uuri välja, mis võiks merehaiguse vastu aidata. Isegi, kui sa tavapäraselt sellega ei võitle, oleks mõistlik igaks juhuks midagi kaasa võtta, et vajadusel saaksid end tablettidega veidi aidata.

3. Kasuta spetsiaalseid võrusid või plaastreid - mujal maailmas on müügil spetsiaalsed käevõrud, mis akupunktuuri abil leevendavad merehaiguse tunnuseid. Samal eesmärgil müüakse ka plaastreid, mida saab kõrva taha panna ja mis samuti peaksid merehaigust leevendama. Üheks selliseks firmaks on Transderm Scop ja nende eeliseks on, et nende mõju kestab kuni kolm tundi.

4. Käi merd uudistamas - anna oma kehale märku, et oled laevas. Mine jaluta tekil ja imetle kauneid vaateid ning hinga värsket mereõhku. Värske õhk aitab sul taas rahuneda ja kaugusesse vaatamine paneb ka tasakaalukeskuse paika.

5. Söö õigeid asju - mõningad toidud aitavad merehaigust leevendada. Kui tunned, et merehaigus hakkab peale tulema, tasuks kiiresti maiustada ingveri, soolaste küpsistega, sidruni, oliivide, vee, pähklite ja jogurtiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles