Viis asja, mida enne tänavatoidu söömist tasuks teha

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavatoit Hiinas
Tänavatoit Hiinas Foto: Vida Press

Reisides eriti just Aasia riikidesse satub ette hulgaliselt tänavatoiduputkasid, kus toit paistab maitsev, kuid hügieenitingimused ei vasta kindlasti Euroopa nõuetele.

Tänavatoit on kindlasti odavam valik, kuid samuti tuleb seda proovida ehtsa kultuurilise elamuse saamiseks. Sellegipoolest ei tahaks ükski reisisell ilmselt einele järgnevad päevad kõhuhädade käes vaevelda, mistõttu tuleks jälgida mõningaid nippe, vahendab Insider.

1. Teadmised annavad võimu

Enne kui reisile lähed, tee piisavalt kodutööd ja uuri välja, mida tuleb sihtriigis süüa. Otsi välja, mida selles piirkonnas peamiselt süüakse ja mis on ka kohalike armastatud tänavatoit. Leia internetist toidu kohta pilte, et teaksid, milline see välja nägema peab ja tee endale selgeks, millistes tingimustes toitu tuleks serveerida. Ka kohalikud ei soovi tavaliselt süüa kanavardaid, mis on terve päeva kuuma päikese käes olnud.

2. Järjekorras tasub oodata

Kui näed, et mõne tänavatoiduputka juures lookleb pikk järjekord, kuhu on end seadnud ka paljud kohalikud, siis ilmselt tasub seal aega veeta ja oma kord ära oodata. Järjekord tähendab, et ilmselt on koht hea ning lisaks on tellimusi nii palju, et toit ei jõua kunagi niisama letil seistes pahaks minna. Siiski pööra tähelepanu ka sellele, kus see tänavatoiduputka asub. Kui putka on just mõne kuulsa vaatamisväärsuse ukse taga ja seal seisavad peamiselt turistid, siis on ilmselt seal rahvast vaid hea asukoha tõttu.

3. Söö siis, kui kohalikud söövad

Oluline on ka see, mis kell sa sööd. Ilmselt on kohalike söögiajad sinu tavapärastest aegadest erinevad, kuid tegelikult tuleks õppida kohalike järgi toituma. Nii on suurem võimalus, et just on valmistatud värske toit.

4. Kui sa ei saa juua vett, ei saa sa süüa salatit

Sageli teatakse täpselt, kas vett võib juua või mitte, küll unustatakse aga ära, et ka jääkuubikud või smuutid koosnevad veest. Samuti pestakse veega salateid. Kui kõht tavaliselt vett väga ei kannata, tuleks hoiduda ka värsketest puuviljadest, mis muidu tunduvad hea vahepalana, kuid nendest võid suurema tõenäosusega haigeks jääda. Kui tahad aga juur- või puuvilju süüa, siis vali küpsetatud juurviljad või kooritavad puuviljad.

5. Usalda oma sisetunnet

Kui sa tänavatoiduputkat vaadates ei ole kindel, kuidas toitu valmistatakse, või see ei näe hea välja, siis mine lihtsalt edasi. Vaatamata sellele, et oled varemgi tänavatoitu söönud, tuleb ikka olla ettevaatlik, iga riik ja iga putka on erinevad. Kui midagi ei lõhna hästi või näeb see halb välja, siis ei tasu seda ka süüa. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles