Firenze peletab aiavooliku abil turiste

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firenze
Firenze Foto: Vida Press

Firenze on hädas turistidega, kes ei austa ajaloolist vanalinna ning istuvad kirikutreppidel ning tänavatel, peavad piknikku ja jätavad hiljem oma prügi maha.

Seetõttu hakati Firenzes ajalooliste kirikute treppe aiavoolikutega märjaks kastma, mistõttu ei ole seal enam kuigi meeldiv pikniku pidada, vahendab The Guardian.

Esimesena kastetakse keskpäeval märjaks Michelangelo viimse puhkepaiga Santa Croce basiilika trepp ning seejärel tehakse sama Chiesa di Santo Spiritoga. «Meil ei ole midagi turistide vastu. Me teame, et nad toovad meie linnale palju sisse,» sõnas linnapea Dario Nardella.

«Kuid meil on probleem paikade austamisega. Suurem osa külastajaid on lugupidavad ja elegantsed. Kuid järjest enam tuleb ka neid, kes ei austa meie kultuuripärandit, kes istuvad kiriku treppidel, söövad oma lõunat ja jätavad prahi maha,» lisas Nardella.

Lisaks kastetakse märjaks ka kõik UNESCO kaitse all oleva linna tänavat, et näha, kas turiste on võimalik suunata mujale lõunat sööma. Nardella hinnangul on sellises käitumises peamiselt süüdi kruiisireisijad, kes külastavad linna vaid ühe päeva jooksul.

«See ei tähenda, et tänaval võileiva söömine oleks keelatud või, et ei tohiks vahepeal maha istuda. Me tahame lihtsalt, et ei peetaks suuri piknikke. Kui nad istuvad, saavad nad märjaks. Selle asemel, et rakendada suuri trahve leidsime elegantsema viisi,» rääkis Nardella.

See on üks paljudest reeglitest, mille Nardella on alates 2014. aastast sisse seadnud. Lisaks peab Firenze kesklinnas, mida igal aastal külastab 12 miljonit turisti, müüma toitu, mis on Toscana piirkonnale või linnale omased. Seadus võeti vastu, kuna linnas hakkasid üles kerkima järjest enam kiirtoidukohti, mis olid sobilikud seljakotiränduritele. Lisaks ei lubanud Nardella linna ajaloolisele Piazza del Duomo väljakule ehitada McDonald'si kiirtoidurestorani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles