Galerii: Rootsi põhjapoolseim linn üllatab kuldse saunaga

Minna Joor
, Suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Rootsis asuva Kiruna linna ääres avati sel aastal kuldne munakujuline saun.

Viiemeetrine ehitis kannab nime Solar Egg ehk päikesemuna ning selle projekteerisid Stockholmist pärit kunstnikud Lars Bergström ja Mats Bigert, vahendab Lonely Planet.

Sauna välispind on kuldse kattega, mis peegeldab ümberkaudset maastikku. Omapärane saun mahutab korraga kaheksa inimest, kes võivad seal võtta kuni 85-kraadist leili.

Innovatiivne meistritöö peaks autorite sõnul olema linnaelanikele omamoodi monument. Nimelt on linn sunnitud kolima kolme kilomeetri kaugusele endisest asukohast, sest Kiruna elanike peamiseks sissetulekuallikaks olev rauamaagikaevandus laieneb. Kaevanduse suurenemise tõttu võib ehitiste alune pind muutuda ebastabiilseks ning inimeste jaoks on turvalisem ümber kolida. Kaevanduse olulisust rõhutades ütles Bilgert: «No mine, no town», eesti keeles «pole kaevandust, pole linna».

Sauna on võimalik turistidel Kirunas külastada septembrini, pärast seda läheb päikesemuna ringreisile teistesse Põhja-Rootsi asulatesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles