Riik pildis: kümme kohta, mida Gruusias kindlasti külastada

Thbilisi Foto: Vida Press
Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe reisiportaali «Riik pildis» artikliseeria toob lugejateni hulgaliselt põnevaid kaadreid maailma eri paigust.

2016. aastal leidis üle 2,7 miljoni reisihuvilise, et just Gruusia on oma eripalgelisuse pärast suurepärane sihtpaik. Riigis on võimalik nautida nii suusapuhkust, rannamõnusid, mägimatkasid kui ka vana arhitektuuri.

Thbilisi

Thbilisi
Thbilisi Foto: Vida Press

Gruusia pealinn pakub turistidele omapärast vaatepilti, sest seal on hästi ühendatud vana ja uus, ilma et kumbki teineteist palju segaks. Paiga pikast ajaloost annavad aimu Bütsantsi kirikud, elumajade vanad erivärvilised puidust rõdud ning maamärgiks olev 4. sajandil ehitatud Narikala kindlus. Thibilisis peaks külastama ka mõnda kohalikku söögikohta, kus saaks maitsta rahvusköögi roogasid hatšpuri (juustupirukas) ja hinkalit (pelmeenitaoline lihatasku).

Kazbeki mägi

Kazbeki mägi
Kazbeki mägi Foto: Vida Press

Kazbeki mägi pole küll Gruusia kõrgeim, kuid see on turistide seas populaarseim. Kaukasuse mäestikku kuuluv mägi pakub matkajatele ning ronijatele imeilusaid loodusvaateid.

Uplistsikhe

Uplistsikhe koobaslinn
Uplistsikhe koobaslinn Foto: Vida Press

Riigi üheks unikaalsemaks kohaks peetakse Uplistsikhe iidset koobaslinna, mille vanuseks hinnatakse ligi 3000 aastat. Asula oli kunagi väga oluline kultuuriline keskus, kus toimusid usuteenistused ning ohverdused.

Gergeti klooster

Gergeti klooster
Gergeti klooster Foto: Vida Press

Omamoodi elamust pakub kindlasti Gergeti kolmainsuse kiriku (teisisõnu ka kloostri) külastamine, sest pühakoda asub merepinnast 2160 meetri kõrgusel künka tipus. Kloostri tagaplaanile jäävad Kaukasuse mäed muudavad aga paiga üpris aukartustäratavaks.

Thelavi

Thelavi plaatani puu
Thelavi plaatani puu Foto: Vida Press

Kakheti piirkonna keskuse ajalugu ulatub 2000 aasta taha. Linna peamisteks vaatamisväärsusteks on kuningas Erekle II palee ning 900-aastane plaatani puu. Thelavi on osa tuntud Gruusia veinipiirkonnast.

Signagi

Signagi
Signagi Foto: Vida Press

Gruuslaste seas tuntud kui Armastuse linn on olnud asustatud juba mitu tuhat aastat. Künkapealne asula võlub külastajaid punaste katuste, vanade munakiviteede ning kohaliku veinitoodanguga.

Bathumi

Bathumi
Bathumi Foto: Vida Press

Musta mere ääres asuv neoontulede ning klaasehitistega linn on tegelikult üks riigi vanimaid asualasid. Bathumis on võimalik jalutada mereäärsetel promenaadidel, võtta rannas päikest ja supelda, nautida vilgast ööelu ning tutvuda kohaliku ajalooga areholoogiamuuseumis.

Mtskheta

Mtskheta
Mtskheta Foto: Vida Press

Öeldakse, et kui reisisell lahkus Gruusiast Mtskheta linna külastamata, siis pole ta seal riigis õieti käinudki. Selles UNESCO maailmapärandi nimekirja kantud paigas ootavad huvilisi Jvari klooster, Püha Nino klooster, Armazi kindlus ning Svetitskhoveli katedraal.

Bordžomi

Bordžomi
Bordžomi Foto: Vida Press

Bordžomi nime on harjutud nägema mineraalveepudelitel (pudelil Borjomi), kuid vee ammutamise paigas on käinud vähesed. Selle kauni koha ümbruskonna kaitsmiseks on loodud ka Bordžomi-Kharagauli rahvuspark, mis on seiklushimulistele loodust armastavatele turistidele väga õige sihtpaik.

Makhuntseti

Makhuntsetis olev Dandao kivisild
Makhuntsetis olev Dandao kivisild Foto: Vida Press

Makhuntseti on küll ainult väike küla Gruusias, kuid selle lähedal on vaatamist väärt kohti mitmeid. Näiteks võiks seal piirkonnas olles ära käia Dandalo kivisillal ning Makhuntseti joa juures.

Vaata ka, milliseid paiku tasub külastada Kreetal, Hollandis, Inglismaal, Prantsusmaal, Hispaanias, Portugalis, Rumeenias, Kreekas, Küprosel, Horvaatias, Itaalias, Santorinil ja Bulgaarias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles