Turistid külastavad ekvaatori monumenti, mis ei asugi tegelikult ekvaatoril

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Middle of the World monument
Middle of the World monument Foto: Vida Press

Igal aastal külastab Ecuadoris ligi 600 000 turisti Middle of the World (Maailma keskpaiga) monumenti, tehes pilte, kuidas nad ühe jalaga põhja- ja teisega lõunapoolkeral seisavad. Paljud neist aga ei tea, et tegelikult asub ekvaator neist umbes 240 meetri kaugusel.

Populaarne monument ehitati 1936. aastal, et tähistada 200 aasta möödumist Prantsuse geodeetilisest missioonist, millega pandi paika Maa ekvaator, vahendab Travel and Leisure. 1979. aastal muudeti monument ka suuremaks. Sinna tehti 30-meetrine torn, mille otsa paigutati viis tonni kaaluv pronksist gloobus.

Ülemaailmselt tunnustatud GPS mõõdustiku kohaselt paikneb tegelik ekvaator monumendist 240 meetrit põhja pool. Ekvaator pole enam sama koha peal, kus varasemalt arvati, nii väikeste ülemaailmsete nihete pärast kui ka seetõttu, et mõõteriistad on ajaga palju täpsemaks muutunud.

Ecuadoris on küll kaalutud uue samba rajamist õigesse asukohta, täpselt ekvaatorile, kuid projekti kuluks hinnati 250 miljonit dollarit ning siiani pole seepärast ka ehitustöödega alustatud.

Turistid, kes otsivad ekvaatori kujuteldava joone täpset asupaika, leiavad selle Intiñani väikelinnast, kus on vastav paik ka ära märgitud.

Tegelikult pole aga kõnealune monument ainus omataoline, mis asub vales kohas, täpsemate mõõteriistade loomisega leitakse järjest uusi paiku, mis arvati asuvat kunagi ekvaatoril, kuid hetkel enam mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles