Turistid boikoteerivad Dolomiite pärast pruunkaru tapmist

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruunkaru poegadega
Pruunkaru poegadega Foto: Vida Press

Paljud turistid on asunud tühistama puhkust Itaalia Dolomiitides, sest hiljuti tapeti seal piirkonnas karu, kes ründas matkajat.

Loomade õiguste eest võitlejate grupp kutsus üles boikoteerima Itaalia põhjaosa provintsi Trentot, sest pühapäeval panid metsavahid magama emase pruunkaru, kes läks kallale koeraga jalutavale mehele, vahendab The Telegraph.

«Siiani on tühistatud umbes 30 majade ning hotellide broneeringut, mis tähendab, et umbes sada inimest on otsustanud oma puhkust selles piirkonnas mitte veeta, seda just karu tapmise tõttu,» kommenteeris Itaalia loomakaitseorganisatsioon AIDAA.

Pruunkaru, koodnimega «KJ2», haavas väga tugevalt 70-aastast Angelo Metlicovecit, kes sattus temast ning ta poegadest koeraga mööda jalutama. «Ta tahtis mind ära tappa,» teatas Metlicovec, kes väitis, et loom rebis tema käest tüki ning oleks äärepealt rebinud teda ka kõrist.

Mees usub, et ta jäi ellu tänu oma koerale, kes haukus ja hajutas kiskja tähelepanu samal ajal, kui peremees hüppas lähedalasuvasse jäärakusse.

Trento provintsi (tuntud ka kui Trentino) valitsuse president Ugo Rossi, kes andis käsu karu tapmiseks, ei kahetse oma otsust. «See karu oli väga ohtlik, ta oli ka varem üht matkajat rünnanud. Parem nii, kui see, et rünnak oleks osaks saanud mõnele lapsele,» kaitses end Rossi. Ta lisas: «Ma ei taha ilkuda, aga suured karnivoorid tuleb magama panna, seda juhtub ju igal pool maailmas.»

AIDAA president Lorenzo Croce tõdes, et grupi kampaania võib tõsiselt kahjustada kohalikku suusaturismi. Paljud puhkuse tühistajad on sellest ka avalikult Twitteris teatanud. «Ma ei lähe enam kunagi Trentinosse,» kirjutas üks protestija, lisades postitusele #NoVisitTrentino.

Grupp alustas postrite ülesseadmisega Dolomiitide eri paikadesse, soovitades inimestel minna koju, kuna järjekordne karu pandi magama.

Karu toetajad väidavad, et õnnetu rünnak oli tingitud koera lähedusest. Ka kannatanu oli kohkunud, kui kuulis looma surmast. «Nad oleksid võinud karu lihtsalt kuhugi inimestest kaugemale viia,» lisas Metlicovec.

Paljud kohalikud räägivad aga, kuidas nad elavad pidevas karuhirmus, sest isendite arv on viimastel aastatel tugevalt kasvanud, seda eriti pärast 2001. aastat, kui Sloveeniast toodi Dolomiitidesse üheksa karu. Ametnike andmetel viibib piirkonnas ligi 50 karu, kuid kohalikud arvavad, et tegelikkuses võib olla neid lausa kaks korda nii palju.

Trentos elav kirjanik ning mägironija tõdes, et õppetund on selge ja sõnas: «Nagu alati, oleme meie need tõelised koletised.» Mehe arvates polnud karu tapmisel mõtet, sest ta polnud agressiivne, vaid loom kaitses tõenäoliselt vaid oma poegi, kelle lähedale poleks möödakäija koeraga pidanud minema. «Inimesed peaksid jätkuvalt õppima, kuidas metsas rahulikult hakkama saada, mitte hakkama karusid vangistama. Me peaksime saatma rohkem metsavahte koolidesse lastele õpetama, kuidas metsikus looduses on õige käituda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles