10 maailma noorimat riiki – kas oled mõnd külastanud?

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Montenegro
Montenegro Foto: Vida Press

Ei juhtu just iga päev, et mõni riik saavutaks iseseisvuse, kuid viimase mõnekümne aasta jooksul on neid olnud üksjagu. 

Telegraph pani kokku nimekirja maailma uusimatest riikidest, millest nii mõnigi on juba saanud populaarseks reisisihtkohaks.

10. Bosnia ja Hertsegoviina

Bosnia ja Hertsegoviina iseseisvumine ei läinud kuigi libedalt, sest sellele järgnes sõda, mis kestis 1995. aastani. Peamiselt käiakse kaunis riigis uudistamas pealinna Sarajevot ning kindlasti sõidetakse ka Mostari, muinasjutulisse väikelinna. Kahte paika ühendab omavahel raudtee, mida saadavad hingematvalt lummavad vaated, mis teevad silmad ette ka Norrale või Šveitsile.

8. ja 9. Tšehhi ja Slovakkia

Tšehhoslovakkia andis lahutuse sisse 1993. aastal. Nüüd saame külastada kaht kaunist riiki. Tšehhis tuleks kindlasti käia pealinnas Prahas ning kaunis väikelinnas Český Krumlov. Slovakkias ei saa üle ega ümber Tatratest, mis pakuvad ohtralt tegevust nii matkajatele kui ka suusatajatele.

7. Eritrea

Eritrea on olnud mitme riigi võimu all. Muu hulgas on nende üle valitsenud Itaalia, Suurbritannia ja Etioopia. Lõpuks said nad iseseisvuse 1993. aastal. Siiski ei tohiks reisida Eritrea piirialadele Etioopia, Sudaani ja Djiboutiga, sest sealne pingeline olukord võib tekitada probleeme.

6. Palau

Austraalia lähistel keset ookeani asuv väike vabariik tervitab külastajaid imekaunite randade, suurepäraste sukeldumisvõimaluste ja metsaga kaetud vulkaaniliste saartega. Oma vabaduse sai Palau 1994. aastal ja nii astuti välja Mikroneesia võimu alt.

5. Ida-Timor

Ida-Timor sai Indoneesia käest vabaks alles 2002. aastal, enne neid oli aga riigikeses valitsenud Portugal. Ühtlasi on tegu kõige vähem külastatud riigiga terves Aasias. Siia peaksid sammud seadma kõik matka- ja seiklushimulised turistid, sest ühelt poolt ääristavad riiki kaunid korallrahud, kuid sisemaa ja riigi teine külg on kaetud paksude metsadega.

3. ja 4. Montenegro ja Serbia

Serbia ja Montenegro ühendus kestis kuni 2006. aastani, mil Montenegro otsustas sellest välja astuda. See väikeriik on tuntud kaunite randade poolest, kuid ohtralt avastamist on ka sisemaal. Serbias tuleks kiigata kindlasti pealinna Belgradi, mis võib oma mitmekesisusega turiste positiivselt üllatada.

2. Kosovo

Tänase päevani ei ole Kosovo iseseisvust Euroopa Liidu riikidest tunnistanud veel Küpros, Kreeka, Rumeenia, Slovakkia ja Hispaania. Kuigi see ei ole reisiedetabelite tipus, on ülejäänud Euroopa vaikselt hakanud Kosovoga tutvust tegema. Siin peaksid käima kõik loodusehuvilised, sest vaated on siin lummavad.

1. Lõuna-Sudaan

Lõuna-Sudaan eraldus Sudaanist 2011. aastal, mil iseseisvumise poolt hääletas 98,83 protsenti elanikest. Üsna pea algas seal aga kodusõda, mistõttu ei ole sinna mõistlik reisida. Kui see kunagi aga võimalikuks ja turvaliseks muutub, leiavad reisisellid eest metsiku looduse ilu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles