Märkamatu sümbol lennukiakna kohal, mis aitab pilootidel hädaolukorras nõu küsida

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
lennuki aken
lennuki aken Foto: Vida Press

Lennuki aknast välja vaadates võivad avaneda imeliselt kaunid vaated või siis kergelt hirmutav vaatepilt, kuidas lennuki tiib hoogsalt laperdab.

Siiski ei ole aknad lennukile pandud vaid reisijate rõõmuks. Neil on hoopis tähtsam ülesanne ja neid peab eelkõige vajalikuks piloot ja kogu ülejäänud pardameeskond, vahendab Telegraph.

Kui meeskonnal on alust uskuda, et tiival võib midagi viga olla, siis on kõige lihtsam viis sellele kinnituse saamiseks aknast välja vaadata. Selleks, et leida üles kõige parem vaatluspunkt, on kõikides lennukites akna kohale kleebitud väike tume kolmnurk.

Kolmnurk viitab kohale, kust avaneb tiivale kõige parem vaade. Juhul, kui piloodil peaks tiiva töö kohta tekkima kahtlus, saadab ta pardameeskonna seda lähemalt uurima. Seega ei ole vahet, kas salongipersonal on lennukiga tuttav või mitte, vaatluspunkti leiab kolmnurga järgi üles.

Kolmnurga all olevat kohta kutsutakse William Shatneri istmeks, mis viitab ühele Twilight Zone'i episoodile, kus Shatneri tegelaskuju nägi lennuki aknast tiival olevat kotermanni.

Siiski kasutab salongipersonal seda akent järjest vähem, sest süsteemid on muutunud niivõrd heaks, et enam ei ole vea kinnituseks vaja aknast välja vaadata. Sellegipoolest ei võeta seda kolmnurka ka lennukitest ära, sest see pakub endiselt lisakindlust, et võimalusel saab olukorrast hea ülevaate.

Selliseid, nüüdseks üsna kasutuid lisasid lennukitest tavaliselt ei eemaldatagi. Nii võib näiteks tualettidest endiselt leida tuhatoosi, kuid ka sellel on teinegi põhjendus, miks neid eemaldatud ei ole. Loe sellest lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles