Tuline vaidlus: kas võõras kultuuriruumis reisides peaks teistmoodi riietuma?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Napis rõivastuses turist Indias
Napis rõivastuses turist Indias Foto: Paul Quayle / Alamy/ Vida Press

Trip.ee foorumis tõstatati hiljuti tuline teema võõras kultuuriruumis riietumise kohta. Kas teises kultuuris võib riietuda samamoodi nagu kodus ning kas naistele ja meestele peaksid kehtima eri reeglid?

Veigo kirjutas: «Reisides Myanmaris, panin tähele, et kohati riietuvad turist-tütarlapsed viisil, mis kohaliku kontekstiga kohe kuidagi ei haaku. Jah, pole olemas püksipikkust, millest lühemaks ei saa ja teisi kehakatteid, mis ei jäta kujutlusvõimele enam palju ruumi - aga kas seda võimalust peab teises kultuuriruumis alati kasutama?

Milleks minna reisile, adumata kohalikku konteksti? Päike on mõnus ja soe on ka, kuid üks pilk tänavale peaks aitama paika panna, mis on antud olukorras sobiv ja mis mitte. Aluspesus ringiliikumine pole igal pool sama teema, mis Euroopas.

Vastused teemapüstitusele jagunesid kaheks. Oli neid, kes nõustusid, et teises kultuuriruumis peaks arvestama kohalike kommetega juba iseenda reisikogemuse huvides kui ka neid, kelle arvates ei peaks üle piiri minema ja ka reisil ikka iseendaks jääma.»

Foorumikasutaja siddharta nõustus Veigoga, ning vastas, et soovitab ka ise esimest korda näiteks Indiasse reisijatele haaremipüksid jalga panna ning juuksed rätikuga katta (eriti veel blondide puhul). «Avarad dekolteed ja liibuvad särgid unustagu samuti ära. Ja see töötab. Tänaval on tähelepanu oluliselt vähem. Endal lihtsam ja ka kohalikud ei pea end ebamugavalt tundma,» arvas siddharta. 

Samas vastas norsu teemapüsitusele veidi pahaselt:

«Andku jumal kui blond pead rätikuga ei kata, see annab kohalikele kohe õiguse neiu ära vägistada ja halvimal juhul teise ilma saata?» ironiseeris norsu. Kasutaja nõustus, et aluspesus pole loomulikult sobilik ringi käia ka oma kodulinnas, kuid arvas, et normaalne riietus ei tohiks kusagil probleemiks olla.

«Keegi ei eelda isegi araabiamaades, et peaksid burkat kandma ja nägu katma. Kui kohalikud on ülesehitanud turismi rannaturistide peale, siis on suht loomulik, et turistid ka ujumisriietes ujuvad, mitte maast pealaeni kaetult,» lisas norsu.

Lisaks uuris norsu, et kas siis mehed ka kannavad 40+kraadises kuumuses pikki pükse kuna nii on teises riigis kombeks. «Naiste riietusele pööratakse alati suurt tähelepanu, samas enamasti mehed võivad küll shortsides ja maikas ringi lasta, eks,» lisas norsu.

Kasutaja Tip arvates on kohalikke tavasid järgides riietumine kasulik ikka eelkõige reisijale endale ning toob kaks huvitavat näidet kohalike eri suhtumisest turistide riietusse:

«Oma esimese India reisil olime veidi naiivsed ja patseerisime ringi valgetes suvepükstes ning paljaste õlgadega. Täiesti viisakas suveriietus Euroopas. Paraku India traditsioonilistel linnatänavatel väljaspool massturismi piirkondi pälvis meie outfit niivõrd suurt tähelepanu, ja seda kuigi mitte positiivses võtmes, et järgmisel päeval panime lohvakamaid pikemaid tuunikaid selga. Nii uskumatu kui see ka pole, aga suhtumine just kohalike naiste poolt muutus täielikult. Võõristavate ja etteheitvate pilkude asemele saime hoopis sõbralikke jutuajamisi, toredaid soove jne. Järgisime sama riietusjoont ja järgnevatel India reisidel ja India on jätkuvalt üks minu suuri lemmikuid.»

Teise näite tõi Tip oma reisist Sansibari:

«Riietusime Stone Townis samuti konservatiivsemalt - põlvini püksid, lohvakad mitteläbipaistvad pluusid, õhtuti katsime juukseid ka. Väga tore ja meeldiv kogemus. Samas jalutas meile linnas vastu paar kaunist turistineidu, seljas märjad bikiinid, valged maikad peale tõmmatud, ning trussik-šortsid. Neile järgnes trobikond erinevas vanuses meessoo esindajaid, kes vilistasid, irvitasid jne. Väga kahtlane tundus. Ma ei tea, kas neile jättis Stone Town sama toreda mulje nagu meile,» mõtiskles Tip.

Mida arvad sina? Kas teises kultuuriruumis peaks riietuma kohalikest tavadest lähtudes või on lihtsalt viisakas riietus piisav?

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles