Bali vulkaani jalamil elav naine: kui meie kodu hävineb, pean sellega lihtsalt leppima

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Balil asuv Agungi vulkaan ei näita veel rahunemise märke. Vulkaan purskab järjepidevalt valget ja tumehalli tuhka atmosfääri ning kraatrist voolab laavat. Samuti on risk võimsamaks ja laastavamaks purskeks veel endiselt suur.

Kuigi eile lubasid Indoneesia ametivõimud, et Balil olev Denpasari lennujaam alustab taas tööd teisipäeva varahommikul, siis täna teatati, et lennujaam jääb suletuks veel 24 tunniks.

Balis asuv Denpasari lennujaam on täna endiselt Agungi vulkaani tõttu suletud.
Balis asuv Denpasari lennujaam on täna endiselt Agungi vulkaani tõttu suletud. Foto: Ketut Nataan/AP/ Scanpix

See on jätnud kümned tuhanded turistid saarele lõksu, kelle ainus lootus saarelt täna välja saada on kasutada praami ning lennata siis mõne teise Indoneesia saare lennujaamast. 100 000 vulkaani läheduses elaval inimesel on palutud kodudest lahkuda, kuid kümned tuhanded on siiski jäänud, kuna ei taheta hüljata kariloomi või tuntakse end piisavalt turvaliselt, vahendas The Independent.

Kohalik kalamees on vulkaani lähistel Kubu piirkonnas endiselt kalastamas
Kohalik kalamees on vulkaani lähistel Kubu piirkonnas endiselt kalastamas Foto: SONNY TUMBELAKA/AFP/ Scanpix

Indoneesia Riikliku Katastroofide Leevendamise Agentuuri sõnul on suurem purse võimalik, kuigi valitsuse vulkanoloogi arvates võib Agung jääda ka purskama praeguse intensiivsusega ja ilma suuremate plahvatusteta.

Öösel on Agungi kraatrist näha ka punase laava kuma
Öösel on Agungi kraatrist näha ka punase laava kuma Foto: SONNY TUMBELAKA/AFP/ Scanpix

Vulkaanist viie kilomeetri kaugusel elava Putu Sulasmi sõnul on nad abikaasa ja teiste pereliikmetega varjunud spordihalli, mis on praegu kasutusel evakuatsioonikeskusena.

«Me tulime siia mootorratastel. Me pidime evakueeruma, kuna meie kodu on vaid viie kilomeetri kaugusel mäest. Me nii kartsime kuuldes müristavat heli ja nähes punast valgust,» selgitas Sulasmi. Perekond tuli samasse spordikeskusesse ka septembris ja oktoobris, kui hoiatati samuti vulkaani purskamise eest, kuid siis jättis vulkaan siiski purskamata.

Klungkungis on vulkaani lähistel elanud inimesed evakueerunud spordihalli
Klungkungis on vulkaani lähistel elanud inimesed evakueerunud spordihalli Foto: ANTARA FOTO/REUTERS/Scanpix

«Kui see [vulkaan] peab purskama, siis las ta purskab praegu, selle asemel, et meid teadmatusse jätta. Kui meie kodu hävineb, pean sellega lihtsalt leppima», lisas Sulasmi.

Nädalavahetusel täheldas NASA vulkaani juures termaalset anomaaliat. See võib tähendada seda, et magmakambrist on vulkaani kraatrini tekkinud otsene kanal, selgitas Austraalia Riikliku Ülikooli vulkaaniekspert Richard Arculus.

Arculus lisas, et enamiku vulkaanipurskeid jätab olemata see, et magmakambrist ei ole otsekanalit vulkaani pinnale. Kui see kanal on juba avatud, tähendab see seda, et magmal on ülimalt lihtne õhku paiskuda, selgitas Arculus.

Lisaks vulkaanipurskele ja suurele tuhakogusele õhus hoiatab Indoneesia Katastroofide Haldamise Riikliku Ameti (BNPB) esindaja Sutopo Purwo Nugroho inimesi Bali saarelt mitte kaugel asuvale Jaava saarele läheneva troopilise tsükloni Cempaka eest.

Cempaka võib omakorda paisata Agungi tuha Bali kaunitesse randadesse ja lennujaama ning põhjustada tulvavett, üleujutusi, tornaadosid ning muid äärmuslikke ilmastikutingimusi.

Karangasemi lähistel vaatavad kohalikud murelikult vulkaanituhaga segunenud jõge
Karangasemi lähistel vaatavad kohalikud murelikult vulkaanituhaga segunenud jõge Foto: JOHANNES CHRISTO/REUTERS/ Scanpix

Juba praegu on Agungi vulkaani jalamilt alguse saanud mitmed muda- ja tuhajõed, kuid suurte vihmahoogude saabudes võib olukord veel hullemaks muutuda.

Vaata kaardilt, kui kaugel lennujaamast asub vulkaan ja kui suur on evakuatsioonitsoon:

Foto: GraphicNews
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles