Reisime Istanbuli: kaota end rikkalikule türgi turule ning naudi «keyifi»

Marge Taivere
, Reisihuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sipa USA/Vida Press

Türklastel on vanasõna «iga külaline on taeva kingitus». Istanbulis koheldakse välismaalasi väga hästi, suurepärast teenindust kohtab nii restoranides, poodides kui ka turul. Türklased valdavad suurepäraselt külalislahkuse kunsti, mille sümboliks on nende jaoks tee pakkumine. Seda juuakse ning pakutakse kõikjal ilusates tulbikujulistes väikestes klaasides. Teine sümbol, mis türklastele iseloomulik, on naeratamine.

Istanbul on ajalooliselt tõeline maiuspala. Linn on olnud koduks Rooma, Bütsantsi ning Osmani tsivilisatsioonidele. Täna on Istanbul sillaks Aasia ning Euroopa mandrite vahel ning siin elab üle 15 miljoni inimese. 

Istanbul on kiiretempoline linn, kuid sellegipoolest ei unusta kohalikud ära keyifi. See üks sõna võib tähendada nii kodupidu, mõnusat õhtusööki kui ka religioosset tähistamist. Tänavapildis võib seda tõlgendada aga kui pealelõunast teejoomist ning vesipiibu suitsetamist. Keyif seob erinevate meelte naudingud ning võtab aega enesereflektsiooniks.

Türklased armastavad tantsida. Regiooniti on tantsud küllalt erinevad, kuid ühiselt on loodud tantse kõikvõimalikeks erinevate elusündmuste tähistamiseks läbi sajandite. Niisiis ei puudu tants näiteks sõjaväkke minemise korral ning väärib mainimist, et paljud tantsud ongi mõeldud ainult meestele. Igal tantsul on oma lugu jutustada: näiteks Urfa regiooni Kimili tants jutustab loo, kuidas parasiidid nende vilja ära rikuvad ja kuidas kohalikud sellega võitlevad. Istanbulis on mitmeid võimalusi näha traditsioonilisi tantsukavasid, kus peale muusikalise ning liikumiseilu pakub tants ka tohutu visuaalse naudingu keerukate rahvarõivaste nägemisel.

Türklaste üks paljudest rahvatantsudest
Türklaste üks paljudest rahvatantsudest Foto: Images & Stories / Alamy/ Vida Press

Türgi tänavatoit on maitsev ning tänavatoidu juurde käib ka visuaalne etendus. Näiteks kui Taksimi väljakult jäätist osta, siis võib müüa tükk aega sind kiusata ning mitmeid kordi jäätise ära võtta, enne kui päriselt maiustama saad hakata. Hügieeni pärast ei tasu muretseda- kui toidupaigal on kohalikest järjekord taga siis võib julgelt sealt ka omale süüa tellida.

Istanbulis ei saa külastamata jätta maailma vanimat basaari, kus on üle 4000 kauplemispinna ning äraeksimine on rangelt kohustuslik. Siit võib leida kõike alates vürtsidest kuni käsitööna valmistatud lambanahksete kasukateni välja. Turul on nii peatänavad kui ka väiksed sopikesed, kus veel põnevamaid inimesi ning kaupu leida võib. Ja see on nüüd see koht, kus tuleb eestlaslik tagasihoidlikus maha jätta, kuna türklastele on kaubitsemine suhtlemise osa. See on mäng, mida nemad on sajandeid lihvinud ning on selge, et nad naudivad külalisega numbrite loopimisel igat hetkel. Ole viisakas, naerata ning paku esialgsest hinnast poole väiksem number, imeväel võib lõpuhind veelgi odavam tulla.

Istanbuli Grand Bazaar
Istanbuli Grand Bazaar Foto: Eye Ubiquitous/REX/Vida Press

Türgis ei saa me läbi ka ilma hamamita ehk Türgi saunata. Kui tänavamelu on ära väsitanud ongi paras aeg teha paaritunnine lõõgastus saunas. Taksimi väljaku lähistel asub Aga Hamam, mis on samas paigas paiknenud 15. sajandist alates. Ajaloolisi hamame on Istanbulis mitmeid ning arhitektuuriliselt on nad meie saunadest väga erinevad. Ei tasu oodata sajakraadist kuuma või väikest, hämarat ruumi. Otse vastupidi, siinsed saunad on suured, avarad ning pigem soojad kui kuumad. Meestel ja naistel on eraldi saunad ning enamasti pole ujumisriideid vaja, kuna kohapeal antakse kõigile rätikud. Türklaste kombe kohaselt küürib ja masseerib klienti vanem samast soost isik. Peale sellist rituaali tunned end kahtlemata kui uues nahas.

Türgi saun hamam
Türgi saun hamam Foto: Gavin Hellier / Alamy/ Vida Press

Praktilises mõttes saab Istanbulis hakkama ka väiksema rahakotiga. Turkish Airi otselennud Istanbuli teevad lennu sinna eriti lihtsaks. Kohapeal liiklemiseks on seal kiired trammid, kuid ka taksod pole liiga kulukad.  Tänavatoit on soodne ning väga maitsev ning kuhjaga saab koju kaasa osta erinevaid vürtse ja maiustusi. Hotelle on igale maitsele ning rahalistele võimalustele, kuid kindlasti võin soovitada AirBnb kodumajutust, kuna tõenäoliselt on korteri omanikuks maailmameister külaliste võõrustamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles