10 vaatamisväärsust, mis on nüüdseks hävinenud

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rünnakus hävinud Joona hauakamber
Rünnakus hävinud Joona hauakamber Foto: Arianna Pagani/SIPA/Arianna Pagani/SIPA

Maailmas on palju erilisi paikasid, mis on hävinud kas ajahamba, looduskatastroofi või inimtegevuse tagajärjel. Vaata, mis imelised paigad on maailmas olemas olnud, mida täna saab imetleda veel vaid ajalooraamatutest.

Azure aken Maltal

Azure aken
Azure aken Foto: Caroline Hodgson/AP/ Scanpix

Azure aken oli üks saareriigi kuulsaim vaatamisväärsus ning oma erakordse ilu tõttu olid siin isegi Troonide Mängu seriaali filmivõtted. Lubjakivist Azure aken kukkus kokku selle aasta märtsis ning kurvastas sellega miljoneid inimesi üle maailma.

Legzira rand, Maroko

Foto: Massimo Ripani/ Vida Press

Azure aken pole ainus imekaunis looduslik kaar, mis hiljuti kokku on kokkunud. Legzira rannas asus hiiglaslik looduslikust punasest kivimist kaar, mis kukkus samuti oma raskuse all kokku 2016. Aastal. Legzira rand asub Marokos Sidi Ifni linna lähedal ning ranna vaatamisväärsuse kokku kukkumine muutis kurvaks nii turistid, surfarid kui ka kohalikud kalamehed, kes punase kaare ilu imetlemas käisid.

Kaimu rand, Hawaii

Musta liivaga Kaimu rand
Musta liivaga Kaimu rand Foto: David Ball / Alamy/ Vida Press

Ligi 150 eluhoonet ning Kaimu ranna populaarne must liiv hävisid 1990. aastal, kui aeglaselt liikuv laavajõgi võttis üle terve Kalapana küla. Laava pärines Kilauea vulkaanist, mis purskab tänaseni. Vulkaan on praeguseks lisanud saarele juurde 2 ruutkilomeetrit pinnast.

Sekvoia puutunnel, California

Foto: John Mason/ Vida Press

Tuhande aasta vanune sekvoiapuu oli üks hiiglaslikest puudest, millest lõigati läbi tunnel, eesmärgiga edendada loodusturismi. Puu kukkus ümber eelmise aasta jaanuaris. See oli viimane hiidsekvoia, millesse oli lõigatud läbisõidu tee. Kolm puud, küll mitte sekvoiat, vaid California Redwood puud on veel alles, millest läbi on rajatud tee ja mida on veel võimalik vaatama minna.

Solomoni saared

Madalad Solomoni saared
Madalad Solomoni saared Foto: Don Hadden/ Vida Press

Madalad Vaikse ookeani saared on kliima soojenemise ja veetaseme tõusu tõttu viimase viie aasta jooksul vaikselt vee alla vajunud. Lähedal olev Nuatambu saar on arvatavasti järgmine, sealsed elanikud kolivad juba vaikselt ära, kuna juba üle poole saarest on muutunud elamiskõlbmatuks.

Jeffery mänd, Yosemite rahvuspark

Foto: Gary Crabbe / Alamy/ Vida Press

Küll juba ammu surnud, kuid rahvuspargi ikooniline Jeffery mänd lagunes lõplikult 2003. aastal. Puu oli üks kõige rohkem pildistatud puid terves maailmas ning jõudis taldrikutele ja fotodele juba 1860. aastast alates.

Elevandikivi, Kanada

Elevandikivi enne kokku kukkumist
Elevandikivi enne kokku kukkumist Foto: All Canada Photos / Alamy/ Vida Press

Eelmisel kevadel kukkus 200 tonnine elevandi kujuline Elevandikivi kokku, muutudes erakordsest looduse imest lihtsalt kivihunnikuks. Ikooniline Elevandikivi oli Hopewell Rocks pargi kõige populaarsem punkt, kuhu reisisid loodushuvilised üle terve maailma.

Guaira kosk, Paraguay, Brasiilia

Guaira kosk oli kahtlemata üks võimsamaid maailmas. Guaira kose veevool oli 50 000 kuupmeetrit vett sekundis, mis on enam kui poole rohkem Niagara kose veekogusest ning 12 korda rohkem Victoria joa veekogusest. Kahjuks pole Guairast enam pärast Itaipu tammi rajamist midagi järel. Rohkem kui kolm aastakümmet on möödunud sellest, kui üks maailma vägevamaid koski kaotati hüdroelektrijaama projekti rajamiseks.

Sutro Vannid

Sutro vannid San Fransiscos
Sutro vannid San Fransiscos Foto: Underwood Archives/REX/ Vida Press

Kui San Franciscos asunud Sutro Vannid avati 1894. aastal, oli see 12 140 ruutmeetri suurune kompleks, mis mahutas seitse erineva veetemperatuuriga basseini, mitu hüppetorni ja liutoru.

Veekeskusesse mahtus korraga 10 000 inimest ning lisaks veemõnudele mahutas kompleks ka loodusmuuseumit, kuhu olid toodud nii Egiptuse muumiad kui ka kunstiteoseid nii Hiinast kui Mehhikost.

Veekeskust peeti täiesti enneolematuks paigaks terves maailmas, kuid selle nõrkuseks oli liialt kopsakas piletihind. Kuna sellise keskuse ülalpidamine oli tohutult kulukas, polnud projekt kunagi ärilises mõttes edukas. Suure Depressiooni ajal muutsid omanikud basseinid uisuväljadeks, kuid ka see ei toonud sisse suuremat kasu. Keskus suleti lõplikult 1964. aastal ning hävis tules kaks aastat hiljem.

Joona hauakamber, Iraak

Rünnakus hävinud Joona hauakamber
Rünnakus hävinud Joona hauakamber Foto: Arianna Pagani/SIPA/Arianna Pagani/SIPA

Joona hauakambri hävitasid terrorirühmituse ISIS järgijad. 2014. aastal õhkisid ISISe võitlejad Mosuli vanima mošee, mis oli oluline nii kristlaste, juutide kui ka moslemite jaoks. Nimelt usuti, et siin oli piiblitegelase Joona haud. Kõigi kolme religiooni esindajad usuvad, et Joona neelas alla vaal. Nüüdseks on see ajalooline ja kultuuriline paik igaveseks hävitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles