Uus-Meremaa pühapuu paneb külastajad nutma

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tane Mahuta puu
Tane Mahuta puu Foto: Steffen & Alexandra Sailer/ Vida Press

Uus-Meremaal asuv püha puu nimega Tāne Mahuta on maailma suurim kauripuu maailmas. Tāne Mahutat peetakse sealse metsa kuningaks ning maoride pühapaiga  külastamine on kahtlemata võimas kogemus.

Puuhiiglane Tāne Mahuta asub Uus-Meremaal Waipoua vihmametsas, vahendas The Guardian. Puu on oma nime saanud maori metsajumalalt nimega Tāne. Maori maailmaloomise müüdi kohaselt on Tāne taevajumala Ranginui ja maajumala Papatūānuku ühine järglane. Ranginuilt on Tāne saanud oma kõrguse ning Papatūānukult sideme maaga.

Tāne Mahuta on 51,5 meetrit kõrge ning tema tüve ümbermõõt on 18,8 meetrit. Puu on niivõrd võimas, et selle juures viibimine paneb inimese tundma end väikese putukana. Tāne Mahuta juurde ei tulda ainult puu suuruse pärast, vaid ka erakordse atmosfääri tõttu, mis puud ümbritseb.

Paljud inimesed kogevad puu jõudu nii võimsalt, et hakkavad siin nutma, kirjeldas Te Rorora hõimust pärit Vanessa Rapira. Rapira töötab hetkel looduskaitse keskuses ning seisab hea Tāne Mahuta kaitse eest.   

«See on see energia, mida külastajad tunnevad, mitte vaid Tāne Mahutalt, vaid ka ümbrusest,» lisas Rapira.

Kauripuid hakati massiliselt maha võtma 1820-ndatel, mistõttu on praeguseks allesjäänud vaid mõned üksikud puuhiiglased. Samuti on puud tundlikud mädanikele, mille osakesi kannavad ringi nii imetajad kui ka inimesed oma jalgadega. Tāne Mahutat külastades peavad turistid jalanõude peale tõmbama kilesussid ning kindlaks tegema, et nende riietusel poleks ühtegi mullatera. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles