Millises riigis on 16 riigikeelt? (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Chessocampo / Alamy/Vida Press

Kuigi paljude riikide elanikud räägivad mitut keelt, on ametlikke riigikeeli enamikus riikides vaid üks või kaks.

Riigikeeled erinevad muidu riigis räägitavatest keeltest selle poolest, et neil on eraldi staatus. Näiteks on riigikeelt rääkivatel inimestel õigus saada oma keeles haridust ning kasutada seda keelt ka bürokraatlikes asjaajamistes.

1,3 miljardi elanikuga Indias räägitakse 454 eri keelt ning seal on 16 riigikeelt, vahendas World Economy Forum. See on ka hetkel maailmas ühes riigis kõige suurem ametlike keelte arv.

Mitmekülgse kultuurilise taustaga Lõuna-Aafrikas on samuti riigikeeli mitu, tervelt 11. Riik loodab varsti lisada ametlike keelte hulka ka viipekeele, mis teeks Lõuna-Aafrika riigikeelte hulgaks 12.

Kuigi Eestis on riigikeeli vaid üks, milleks on eesti keel, leidub riike, millel ametlik riigikeel puudub täiesti. Sellisteks riikideks on näiteks Mehhiko ja Ameerika Ühendriigid.

Kuigi Mehhikos on asjaajamise keeleks hispaania keel ning ka enamik riigi elanike räägib hispaania keelt, ei ole Mehhiko valinud riigikeelt, kuna seal elab ka palju põliselanikest indiaanlasi oma keele ja kultuuriga.

Sarnasel põhjusel pole ka Ameerika Ühendriikides ametlikku riigikeelt. Jah, asjaajamine käib inglise keeles, kuid kuna suur osa rahvastikust räägib ka hispaania, hiina ja prantsuse keelt, on Ühendriigid otsustanud ühele keelele ainuõiguse andmise kahjuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles