10 kohta, mida Rootsis külastada (ja mis ei asu Stockholmis) (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Stephan S/Panthermedia

Kuigi Rootsis on palju kauneid ja põnevaid paiku kuhu minna, on enamik eestlasi siiski käinud vaid Stockholmis. Vaata, kuhu põnevatesse paikadesse tasuks Rootsis sammud seada.

Conde Nast Traveler on kokku pannud nimekirja kümnest huvitavast kohast Rootsis Stockholmist väljaspool.

Ystad

Foto: Peter Bergmann/PantherMedia / Peter Bergmann/Scanpix

Ystad on väike mereäärne linn, millel on kõik olemas: maailmaklassi muuseumid, värvilised puumajad, päikeselised väljakud ja ligi 40 kilomeetrit liivaranda. Skandinaavia suurim filmistuudio, Ystad Studios asub samuti siin.

Sareki rahvuspark

Foto: Patrick Lienin/PantherMedia

Sareki rahvuspark kuulub reisijuhtide arvates Euroopa metsikumate alade hulka. Rahvuspargis on Rootsi 13 kõrgeimat mäge ja ligi 100 liustikku. Tegemist on Euroopa ühe vanima rahvuspargiga, mis on populaarne nii matkajate kui ka lihtsalt turistide seas, kes soovivad metsikut loodust ja loomi näha.

Göteborg

Foto: Dagmar Richardt/PantherMedia

Göteborg on Rootsi suuruselt teine linn, mida peetakse tihti riigi kultuuripealinnaks. Göteborgi tasub külastada siinse maitsva toidu (külasta kindlasti Feskekyrka turgu ja restorani), munakividest kauni Haga linnaosa ning Göteborgi kunstimuuseumi tõttu. Kui oled linna juba piisavalt avastanud, liigu edasi Bohusläni saarte suunas, kust leiad eest maalilised rannakülad, värsked mereannid ja palju vaba aja tegevusi.

Fårö  saar

Foto: Jens Ferchland/PantherMedia

Kuigi terve Rootsi on maalilise loodusega, paistab Fårö sellegipoolest silma. Terve saar on paekivist, millest on moodustunud tõeliselt kaunid pinnavormid. Tuntud rootsi filmitegija Ingmar Bergman armus Fårösse just selle kauniduse tõttu. Bergman on filminud siin kuus filmi, ühe teleseeria ning ehitas siia ka enda kodu. Saarele saab lihtsalt praamiga Gotlandi saarelt.

Visby

Foto: Dagmar Richardt/PantherMedia

Gotlandi ainus linn Visby oli kunagi viikingite kauplemiskeskus, kuid nüüd on see uhkete müüridega kaunis linn registreeritud UNESCO pärandina. Jaluta linnakeses ringi, õpi saare ajaloo kohta Gotlandi muuseumis. Kindlasti proovi Gotlandi erilist saffranspannkaka'd ehk safranipannkooki, mille retsept pärineb 18. sajandist.

Jukkasjärvi

Foto: Thomas Kakalik/PantherMedia

Jukkasjärvil elab alaliselt kohal vähem kui 600 inimest, kuid ega inimesed tulegi siia sõpru otsima. Siia tullakse hoopis Jukkasjärvil asuva erilise jäähotelli pärast. Jäähotell asub siin alates 1992. aastast ning on põhimõtteliselt luksuslik iglu. Jäähotelli saab külastada aasta läbi, siin on 20 hotellituba, kunstigalerii ja baar.

Drottningholm

Foto: Chalermchai Chamnanyon/PantherMedia

Stockholmist 45 minuti sõidu kaugusel asub Lovöni saar, kus Drottningholmis on Rootsi kuningapere isiklik kodu. Kompleks ehitati 16. sajandil ning märgiti 1991. aastal UNESCO pärandiks, kuna see olevat kauneim näide Versailles' paleest inspireeritud Euroopa kuninglikust elukohast.

Marstrand

Foto: Stephan S/Panthermedia

Maaliline Marstrand on tuntud 17. sajandist pärit kindluse Carlsteni poolest. Kindlus sai oma nime kuningas Carl X Gustavi järgi. Idülliline saar on populaarne meremeeste seas, kes peavad siin igal aastal seilamisvõistlusi nagu Marstrand Regatta ja Match Cup Sweden.

Abisko rahvuspark

Foto: Wenzel Fickert/PantherMedia

Abiskos asub Skandinaavia suurim järv, kuid lisaks sellele on paik suvel tuntud ka lillelise Abiskodaleni oru poolest. Abiskodaleni orus on palju kauneid matkaradu. 1909. aastal avatud rahvusparki peetakse selge ilma ja asukoha tõttu üheks parimaks paigaks maailmas, kust vaadelda virmalisi.

Malmö

Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee/PantherMedia

Rootsi suuruselt kolmandas linnas kohtub vana uuega. Siit leiab hästi säilinud vanalinna, kosmopoliitse rannaääre, hubased kohvikud, 16. sajandist pärit linnapargi, maitsvad toidud ning kaks modernse inseneeria imeteost Santiago Calatrava keerlev torso ja Øresundi sild, mis ühendab linna Taani pealinna Kopenhaageniga.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles