Video: Aserbaidžaanis saad käe ohutult vulkaanikraatrisse pista

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bakuu lähedal asuvad Gobustani mudavulkaanid
Bakuu lähedal asuvad Gobustani mudavulkaanid Foto: Erakogu

Aserbaidžaan on üks mudavulkaanirohkemaid riike terves maailmas. Jääkülma mudaga mulisevad vulkaanid keset kõrbe on tõeliselt ebamaine vaatepilt.

Aserbaidžaan tähendab kohalikus keeles «tule maad» ning pole ka ime. Aserbaidžaanis on rikkalike gaasi- ja naftavarude tõttu palju looduslikke paiku, kus põleb igavene tuli. Lisaks pole palava ilma tõttu harvad ka juhud, kus pealinna Bakuu lähedal Kaspia merel süttib naftarohke õlikiht mere peal, mis jätab mulje justkui oleks leekides meri, mitte õlikiht.

Tänu Aserbaidžaani loodusvararohkele maapõuele leidub seal muudki eriskummalist, nagu näiteks mudavulkaanid. Mudavulkaane on maailmas vaid tuhande ringis ning tervelt kolmandik neist asub just väikeses Aserbaidžaanis, vahendas Atlasobscura.

Mudavulkaanid pole siiski täitsa päris vulkaanid, kuna nad ei sisalda magmat. Mudavulkaanid tekivad paikades, kus maa-alune gaas leiab haprama koha maakihtides, millest läbi pugeda. Gaas tuleb niisiis sügavamatest maakihtidest ja pressib end pinnale, tuues endaga kaasa ka maapõues oleva muda. 

Kuna mudavulkaanide põhjustajaks on gaas, mitte laamade põrkumine ja magma tungimine maapinnale, on mudavulkaanides olev muda külm. Arvestades Aserbaidžaani palavat kliimat ning mudavulkaanide asetsemist Bakuu lähedal kõrbes Gobustanis, võib vulkaanimuda kohta isegi öelda jääkülm.

Kuigi mudavulkaanid ei kasva kunagi sama suureks nagu tavalised vulkaanid, võivad nad ulatuda siiski 700 meetri kõrgusele ja olla kuni 10-kilomeetrise raadiusega. Maailma suurimad mudavulkaanid (Böyük Khanizadagh ja Turaghai) asuvad just nimelt Aserbaidžaanis.

Kuigi enamik ajast on mudavulkaani otsa ronimine ja käte või jalgadega kraatris sulistamine täiesti ohutu, esineb umbes kahekümne aasta tagant suuremaid gaasiplahvatusi.

Iga pikema perioodi järel koguneb gaas mõne vulkaani all maapõues ning süttib siis põlema, põhjustades suure plahvatuse. 2001. aastal toimus selline mudavulkaani plahvatus Bakuu lähedal olevate vulkaanide juures ning valgusesähvakat oli näha suisa 15 kilomeetri taha.

Kuigi mudavulkaanid on asustusest eemal, ei põhjusta plahvatused enamasti probleeme, on siiski teada, et Aserbaidžaani Bozdagh' mudavulkaani plahvatuses hukkus kuus karjust ja 2000 lammast. 

Vaata videost, kuidas Aserbaidžaani mudavulkaanid pulbitsevad:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles